Обговорення проекту Антикорупційної програми Ніжинської міської ради.

 24 жовтня 2019 р. в приміщенні Ніжинської міської ради відбулось обговорення проекту Антикорупційної програми Ніжинської міської ради.

Наявність такої програми є важливою складовою протидії всім формам корупції, в них важливо також передбачати дієві антикорупційні комунікації на місцевому рівні. Основними стратегічними цілями розвитку сфери таких комунікацій визначаються формування довіри до державної антикорупційної політики та надання загальної підтримки у реалізації антикорупційної реформи; а також координованість дій державних органів, органів місцевого самоврядування та інших учасників антикорупційних комунікацій під час об’єктивного інформування суспільства щодо проведення антикорупційної реформи. Загальними підходами до планування та здійснення антикорупційних комунікацій є:

політика “єдиного голосу”, що передбачає узгодженість та координованість антикорупційних комунікацій з певної тематики, загальний набір повідомлень – вироблення спільного викладу взаємопов’язаних подій;

визначення осіб з антикорупційної тематики у відповідних органах, які повинні на регулярній основі спілкуватися із засобами масової інформації та іншими цільовими аудиторіями;

регулярний моніторинг та публічне звітування про антикорупційні ініціативи;

навчання та підвищення кваліфікації відповідних спеціалістів;

формування навичок кризових комунікацій у сфері запобігання та протидії корупції;

використання соціальних мереж, комунікаційних платформ та інших сучасних телекомунікаційних інструментів;

запровадження практики оцінки ефективності комунікацій у сфері запобігання та протидії корупції.

Під час обговорення учасники відзначили, що насправді така програма дуже своєчасна і потрібна. Документ допоможе систематизувати обов’язки, визначити систему виконавців, терміни, упорядкувати моніторинг виконання та оцінку ефективності.

Законодавство щодо запобігання та протидії корупції складається з Закону України “Про запобігання корупції”, Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві»; Закону України «Про доступ до публічної інформації», низки постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України, а також рішень Національного агентства з питань запобігання корупції.

 Проект «Посилення децентралізації: антикорупційні політики для нових об’єднаних територіальних громад» реалізується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії.

 

 Олександр Підгорний

Чернігівський Центр Прав Людини