Об’єднання районів на Чернігівщині. Чи залишаться Мена і Корюківка районними центрами

Понад три години тривала публічна дискусія в Чернігівському центрі розвитку місцевого самоврядування, але консенсусу щодо кількості укрупнених районів на  Придесенні в процесі реформування так і не досягнуто. Три, чотири, п’ять чи й більше їх буде в недалекій перспективі на карті Чернігівщини – остаточно вирішать на державному рівні.

Замість 22 – чотири

Радник з децентралізації Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Людмила Чабак розповіла про моделі адміністративно-територіального устрою області, розроблені Міністерством розвитку громад та територій України, експертами Ігорем Коліушком і Юрієм Ганущаком, напрацьовані обласною міжвідомчою регіональною робочою групою при облдержадміністрації та власну альтернативну модель укрупнення районів. Спільна пропозиція, озвучена в проектах, – замість нинішніх 22 створити чотири райони (повіти): Чернігівський, Ніжинський, Прилуцький і Північний.

Особливо гостра дискусія виникла довкола так званого Північного району, до якого мають увійти Корюківська, Менська, Новгород-Сіверська, Семенівська і Сновська міські ради, селищні та сільські ради Корюківського, Менського, Новгород- Сіверського, Семенівського, Сновського, Коропського і Сосницького районів.

Площа потенційного повіту – понад 9000 квадратних кілометрів, населення – 164 тисячі, повідомили під час дискусіїПлоща потенційного повіту – понад 9000 квадратних кілометрів, населення – 164 тисячі, повідомили під час дискусії Ольга Чернякова

За різними пропозиціями, адміністративним центром Північного району можуть стати Корюківка, Мена чи Новгород-Сіверський. Представники цих трьох районів наводили переконливі й не дуже аргументи на користь свого міста. Чи, як образно сказала керуюча апаратом Новгород-Сіверської райдержадміністрації Наталія Разумейко, «кожен кулик хвалив своє болото», забуваючи про інтереси сусідів та додаючи собі плюсів.

Голова Корюківської районної ради Віктор Чернуха вважає місто Корюківку найцентровішим і рекомендує обирати адміністративний центр з циркулем у руках по карті області. Правда, точки на карті й реальність – різні речі.
Відстані з окремих сіл до цих міст перекреслюють плюси: від деяких сіл Сновського району до Новгорода-Сіверського – більше 200 кілометрів, що у четверо перевищує нормативи доступності.

У дискусіях несподівано заговорили й про адмінцентр у «найцентровішій» Сосниці.

Мена – на перехресті шляхів

Відстоювати Мену як адміністративний центр укрупненого повіту мали б дружно голова Менської районної ради Наталія Боюн, перший заступник голови Менської райдержадміністрації Сергій Мурований (його аргументи були виважені) і секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко.

Юрій Стальниченко на­гадав, що найоптимальнішим є експертний проект Офісу реформ, розроблений на старті децент­ралізації. За цим документом, на Чернігівщині має  бути не чотири, а сім районів, створених на базі об’єднаних територіальних громад, а не в межах нинішніх районів. Адміністративні центри передбачені як у Мені, так і в Новгороді-Сіверському.

На жаль, про попередні напрацювання й рішення в столиці забули й знову ламаються списи довкола адміністративно-територіального поділу, – Юрій Стальниченко

За словами Сергія Мурованого, найдоцільніше центром обрати Мену, яка має вигідне географічне положення, розв’язку автомобільного і залізничного транспорту, що забезпечує зручне сполучення між населеними пунктами. По території району проходить дорога Чернігів – Мена – Сосниця – Грем’яч, що сполучає чотири райони області. У Корюківки ж відсутнє пряме транспортне сполучення з двома районами – Сосницею і Коропом.

Сергій Мурований: «Через Мену пролягає понад 80 автобусних маршрутів»Сергій Мурований: «Через Мену пролягає понад 80 автобусних маршрутів» Ольга Чернякова

У Менському районі зосереджена більшість державних установ, закладів, структур і підприємств, які обслуговують декілька районів (Корюківський також). У районі діють 10 промислових підприємств, успішно розвивається аграрний сектор. Ефективно функціонує центральна районна лікарня і центр первинної медико-санітарної допомоги.

Чи дослухаються   в Києві?

Депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, виконавчий директор регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко впевнена, що укрупнення районів – нагальна й безальтернативна вимога сьогодення, продиктована формуванням об’єднаних територіальних громад. Чернігівщина – серед лідерів децентралізації: успішно працюють вже 45 ОТГ, невдовзі у п’яти громадах відбудуться перші місцеві вибори.

За словами Ірини Грозенко, чинні органи виконавчої влади і місцевого самоврядування на рівні районів втрачають основу для здійснення визначених законом повноважень. Ці повноваження передані до відповідних органів діючих ОТГ.

Ірини Грозенко: «Треба відстоювати для нашої області п’ять-шість районів»Ірини Грозенко: «Треба відстоювати для нашої області п’ять-шість районів» Ольга Чернякова

– Чернігівська об­ласть має велику територію і низьку густоту населення, а тому за умови створення чотирьох районів принцип доступності жителів до якісних послуг не буде дотримано. Не виконається жодна із озвучених Мінрегіоном норм, – така точка зору Ірини Грозенко.

Захистити селян із найвіддаленіших населених пунктів Придесення вимагав і депутат обласної ради Сергій Сергієнко. Адже наш регіон особливий і щодо густоти населення (подекуди шість – сім осіб на квадратний кілометр), демографічних чинників, відстані між ймовірним центром та селами (доступність у 60 кілометрів повсюдно нереальний параметр), бездоріжжя. А ще протяжність кордону із Росією та Білоруссю (відповідно 199 і 225 кілометрів).

– Що важливіше: виконати норми бюджету чи захистити людей? – категорично запитував в учасників зібрання депутат. – Має бути мінімум шість чи чім укрупнених районів.

За результати діалогу на «круглому столі» до Мінрегіону  подадуть узагальнений варіант, прописаний з врахуванням усіх пропозицій щодо поділу області на райони і визначення центру (чи центрів) Північного району

Регіональний координатор проекту нового районного (повітового) поділу кількох областей в рамках реформи  місцевого самоврядування Тетяна Барановська (кураторка і Чернігівщини) запевнила, що думки експертів і громадськості обов’язково врахують у Мінрегіоні при підготовці проекту закону. Його ухвалення заплановане на кінець нинішнього – початок наступного року.

Її запевнення – обіцянки оптимістичні, але учасники дискусії сумнівалися, що «нагорі» дослухаються до думок у регіонах. Сумніви ці небезпідставні, бо цифра чотири домінує над іншими.

Ольга ЧЕРНЯКОВА.

https://susidy.city/read/plani/51545/obednannya-rajoniv-na-chernigivschini-chi-zalishatsya-mena-i-koryukivka-rajonnimi-centrami