ООН: прогрес у справах Майдану малопомітний

Від 21 січня до 20 лютого 2014 року під час протестів на Майдані загинули 83 протестувальники, журналіст, 13 правоохоронців та одна випадкова особа. Слідством встановлено виконавців 55 вбивств. Ці справи передані до суду, але їхній розгляд затягується, йдеться у довідці Моніторингової місії ООН з прав людини «Відповідальність за вбивства та насильницькі смерті під час протестів на Майдані».

Найбільше просунувся, зазначили в Місії ООН, суд над п’ятьма беркутівцями. Але під час обміну їх перевезли до так званих ДНР та ЛНР. «Повернення двох обвинувачених дає надію, що, принаймні, розгляд їхньої справи продовжиться, – йдеться в документі. – Суд над іншими трьома обвинуваченими, скоріш за все, буде призупинено до прийняття рішення про судовий розгляд за їхньої відсутності (in absentia), що може бути проблематичним через недоліки законодавства. Інші процеси затягуються самими обвинуваченими, що толерується суддями». Суд над чоловіком, обвинуваченим у викраденні Юрія Вербицького, який помер від обмороження в лісі, не може розпочатися з 2018 року через самовідвід п’яти суддів. Така ж причина затримок (але суддів, що взяли самовідвід – 10) у справі колишнього високопосадовця міліції, обвинуваченого у перевищенні службових повноважень та організації вбивств протестувальників 18 лютого 2014 р. в Києві.

Серед основних перешкод ефективному розслідуванню експерти Місії ООН називають недоукомплектованість судів слідчими суддями; «закон про недоторканність», який не допускає проведення розслідувань вбивств правоохоронців; недостатнє фінансування та недоукомплектованість установ судових експертиз. Крім того, кілька високопосадовців МВС, обвинувачених в організації злочинів проти протестувальників, так і не були відсторонені від посад. Це негативно вплинуло на бажання їхніх підлеглих свідчити про участь міліції у злочинах проти Майдану.

Місія ООН закликала український Уряд:

  • забезпечити незалежне і неупередженне розслідування всіх без виключення вбивств, скоєних під час протестів на Майдані;
  • виділити експертним установам необхідні ресурси;
  • забезпечити, щоб у судових процесах у справах про вбивства, скоєних під час протестів на Майдані, не було непотрібних і необгрунтованих затримок;
  • забезпечити явку в суд підозрюваних та обвинувачених, звільнених з-під варти;
  • скасувати «закон про недоторканність»;
  • змінити процедуру зачного провадження, дозволивши повний перегляд вироку після затримання обвинуваченого.