ОПОРА фіксує матеріали з ознаками «чорного піару» на Чернігівщині

З моменту офіційного старту виборчої кампанії на Чернігівщині спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковані інформаційні матеріали, дописи та ілюстрації онлайн з ознаками «чорного піару».

Газети з інформацією, яка носить ознаки «чорного піару» розповсюдили по подвір’ях місцевих мешканців в смт Срібне Чернігівської області, про що повідомили спостерігачі ОПОРИ. Інформують друковані матеріали про випадки шахрайства, «витончені зловживання» та приватизацію приватних земель, що пов’язують з Олегом Дмитренко, якого 20 вересня під час обласної конференції політична партія «За Майбутнє» висунула кандидатом до Прилуцької міської ради. Нагадаємо, раніше Олег Дмитренко був депутатом Верховної Ради 8 скликання по 210 округу (до меж якого входить смт Срібне) від політичної партії Блок Петра Порошенка «Солідарність». Також Олег Дмитренко є співзасновником СТОВ ( СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ) «Батьківщина», яке теж розташоване на території Срібного.

«До поліції не звертався, бо на жаль не вірю в те, що наші правоохоронні органи зможуть щось довести. Нехай краще шукають вбивць, насильників та крадіїв для розкриття більш тяжких злочинів. А мої опоненти краще б витрачали кошти на добрі справи ніж на ці ганебні пасквілі», – коментує ситуацію представнику ОПОРИ Олег Дмитренко.

Друковане видання з матеріалами та ілюстраціями образливого характеру, наприклад зображення з написом: «Вор должен сидеть в тюрьме!» разом з фото потенційного кандидата та зображенням гратів, яку розкидали по подвір’ях, не містить жодних вихідних даних, за якими б можна було ідентифікувати видавця або замовника. Про даний факт вже відомо поліції. Тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника Головного Управління Національної поліції в Чернігівській області Олександр Комлик в коментарі ОПОРІ зазначив, що по даному випадку ведеться  перевірка й інформацію додано до Журналу єдиного обліку. А ні сам Олег Дмитренко, а ні його представники до поліції не звертались.

 

На початку вересня спостерігачі ОПОРИ фіксували білборди з написами «Падіння Царька. Чернігів 2020» без інформації про те, яка це політична сила чи хто розмістив білборд. Проте вже протягом минулих тижнів з’явились дописи на сторінці Stax.News у Facebook, які містять безліч постів з ознаками «чорного піару» та згадки цього білборду, пов’язуючи це зі зміною нинішнього міського голови, однак не вказуючи, хто є замовниками такого повідомлення. Більшість дописів сторінки направлені на нинішнього голову міста Чернігова Владислава Атрошенка та його партію «Рідний Дім». У дописах намагаються пов’язати діяльність міського голови з розкраданням міського бюджету при виконанні робіт із заміни асфальтного покриття, ліквідації шкіл 10 і 23 в місті Чернігові, додаючи ілюстрації того самого білборду та фото нинішнього міського голови.

Не оминула ця Facebook-група і діяльність ще одного кандидата та політичну партію – «За Майбутнє» і лідера партії Антона Полякова. Інформація щодо лідера партії «За Майбутнє» направлена на критику їхньої програми з енергоефективності, за якою бажаючі містяни можуть отримати два безкоштовні лампи. Відтак допис містить наступний слоган: «Кому не вистачить лампочок, Шаріков світитиме власним ліхтарем», та фото Антона Полякова, яке містить домальоване підбите око.

Окрім цієї сторінки, дописи з ознаками чорного піару проти голови міста Чернігова Владислава Атрошенка та його партії «Рідний Дім» були помічені в групі «Черниговский Борщ». Один із дописів зроблений за аналогією представлення результатів своєї роботи на посту міського голови – з результатами до та після, та містить фото до і після ремонту дороги, на якому кількість стоячої води зменшилась не суттєво та текст: «Чомусь не всі «добрі справи» потрапляють на борди партії «Рідний Дім». Наступна ілюстрація порівнює суми бюджетів будівництва дитячих садочків в містах Чернігові та Хмельницькому та містить допис: «Рідний дім не обкрадають!».

Дописи в групі Facebook «Новини Борзнянщини» містять ознаки «чорного піару» щодо представників політичної партії «Наш край». Дописи містять інформацію щодо нинішньої голови Височанської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області Любові Норикової, обраної у 2015 році від політичної партії «Наш край». Також згадують голову Борзнянської районної ради Віктора Горбащенко та депутатку Чернігівської обласної ради Ірину Грозенко. Пости містять матеріали, щодо намагання підкупу виборців й відсутності реальних результатів роботи в Борзнянській громаді.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. А згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Відтак, згідно з частиною 5 статті 57 Виборчого кодексу України, забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу.

За коментарями звертайтеся:

Наталія Висіканець,

координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА

за виборами у Чернігівській області

тел.: +380937656931

email: vysikanetsn@gmail.com