Офіс Генпрокурора прозвітував перед Комітетом міністрів Ради Європи про поновлення розслідування кримінальних проваджень щодо катувань

Офіс Генерального прокурора поновив розслідування кримінальних проваджень із групи справ «Каверзін/Афанасьєв/Бєлоусов», в яких встановлені порушення Європейським судом з прав людини. Про це керівник Департаменту міжнародно-правового співробітництва Дмитро Літкевич повідомив під час дебатів у рамках засідання Комітету міністрів Ради Європи, присвяченого нагляду за виконанням рішень ЄСПЛ. Захід відбувається з 1 до 3 вересня у Страсбурзі.

Понад 70 справ щодо катувань та інших форм неналежного поводження ще з 2013 року перебувають на контролі Комітету міністрів Ради Європи. ЄСПЛ встановив порушення в них Україною Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод через неналежне поводження з особами, які перебували під контролем держави, та неефективність розслідування кримінальних проваджень за такими фактами.

Починаючи з травня поточного року, стан розслідування кримінальних проваджень цієї категорії взято на контроль Офісу Генерального прокурора. За результатами проведеного прокурорами підрозділу з протидії катуванням аналізу, керівництвом Офісу Генерального прокурора скасовано 27 незаконних постанов слідчих про закриття таких кримінальних проваджень, у 30 провадженнях надано детальні вказівки з урахуванням наявних рішень Європейського суду з прав людини.

Типовими недоліками розслідувань в них є нездійснення упродовж тривалого часу необхідних слідчих дій, порушення вимог законодавства при складанні процесуальних документів, неправильна кваліфікація правопорушень. До кінця поточного року заплановано провести вивчення стану розслідування усіх кримінальних проваджень у групі справ «Каверзін/Афанасьєв/Бєлоусов», а також вжити заходів щодо забезпечення ефективного розслідування по кожному з них.

Протидія порушенню прав людини співробітниками правоохоронних органів – пріоритет діяльності органів правопорядку та прокуратури, визначений Генеральним прокурором Іриною Венедіктовою на 2020 рік.

Нагадаємо, в Офісі Генпрокурора створений профільний Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про катування та інші серйозні порушення прав громадян з боку правоохоронних органів. Також на початку червня цього року, вперше за останні 10 років, під головуванням Генпрокурора Ірини Венедіктової проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів щодо стану протидії катуванням.

Завдяки вжитим заходам, у 2020 році вдалося значно активізувати хід розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних із застосуванням насильства з боку правоохоронців.  Зокрема, за 8 місяців цього року за вчинення катувань було повідомлено про підозру 18 правоохоронцям, тоді як за весь 2019 рік тільки 2, за перевищення влади та службових повноважень, поєднане із застосуванням насильства повідомлено про підозру 86 правоохоронцям, за 2019 рік – 44.

https://www.gp.gov.ua/ua/news