Офіс Омбудсмана опублікував посібник з рекомендаціями щодо доступу

Ґрунтовний посібник  «Рекомендації Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань додержання конституційного права людини і громадянина на доступ до інформації», що стосується реалізації права на доступ до публічної інформації, опублікував Офіс Омбудсмана.

Посібник містить майже 300 сторінок, побудований у форматі «запитання – відповідь» і складається з трьох розділів: для запитувачів інформації, розпорядників та рекомендацій про оскарження дій чи бездіяльності розпорядників.

Наприкінці посібника розміщені зразки документів, які необхідні для роботи з публічною інформацією: запитів, скарг, позовних заяв, відповідей на запити  з різними формулюваннями для різних ситуацій.

як діяти для кожного, хто шукає інформацію та не знає як отримати до неї доступ;

як відрізняти запити на інформацію та доступ до персональних даних від звернень;

правові режими та спецпорядки в доступі до майже всіх можливих типів інформації, що наразі існують;

в яких випадках розпорядник такої інформації має право відмовити у її наданні, а в яких ні;

межі оплатності та безоплатності інформації для запитувача;

як правильно оформити запит на інформацію, а в окремих випадках, скаргу до омбудсмена або позовну заяву до суду…

Авторами посібника стали українські медіаюристи та юристи в темі доступу: Христина Буртник, Тетяна Олексіюк, Людмила Опришко, Віктор Барвіцький, Олексій Кабанов.

«Правові механізми реалізації громадянами права на інформацію деталізовані як в законах України «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», так і в інших нормативно-правових актах. Водночас здійснення функції парламентського контролю за додержанням цього конституційного права, постійний моніторинг та відповідне реагування на порушення свідчать, що існують неоднозначні та суперечливі правові положення у перелічених законах, прогалини, які породжують неоднакове їх правозастосування як запитувачами інформації, так і її розпорядниками», – зауважила у вступному слові Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини.

Електронну версію посібника можна завантажити безкоштовно.

Посібник  «Рекомендації Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань додержання конституційного права людини і громадянина на доступ до інформації» був створений за підтримки проекту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні».