Палата представників США вдруге оголосила імпічмент Трампу. Що далі?

В середу Палата представників Конгресу США проголосувала за імпічмент президента США Дональда Трампа, звинувативши його у «підбурюванні до повстання», після того, як натовп пішов штурмом на Капітолій 6 січня, коли там відбувалась сертифікація результатів голосування на президентських виборах. В результаті атаки тоді загинуло п‘ятеро осіб, а конгресмени були змушені терміново евакуюватись.

Трамп став першим президентом за 245 років історії США, якому двічі оголошували імпічмент. Однак, на відміну від голосування щодо імпічменту в грудні 2019 року, коли лише конгресмени від Демократичної партії підтримали звинувачення проти президента у тиску на український уряд з метою впливу на вибори у США та перешкоджання Конгресу, цього разу 10 конгресменів-республіканців також голосували за імпічмент.

Третя за рангом республіканка в Конгресі Ліз Чейні виступила на підтримку імпічменту. «Президент Сполучених Штатів скликав цей натовп, зібрав цей натовп і це стало запалом для атаки», – наголосила Чейні в своїй заяві. До її позиції доєднатись ще дев‘ять конгресменів-республіканців, включаючи новачка в парламенті конгресмена з Мічигану Пітера Маєра. Це голосування в Палаті представників США стало одним із перших і для американки українського походження Вікторії Спартц, яка нещодавно виграла вибори до американського Конгресу. Вона, як і більшість конгресменів-республіканців, не підтримала імпічмент.

Після голосування, спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі має надіслати звинувачення, що стали основною для імпічменту, до Сенату. В рамках розгляду імпічменту Сенат також має повноваження позбавити Трампа права на переобрання. Трамп раніше озвучував плани ще раз балотуватись у президенти.

Мітч Макконнелл
Мітч Макконнелл

Розгляд імпічменту в Сенаті відбудеться вже після того, як посаду президента обійме Джо Байден, інавгурацію якого заплановано на 20 січня. Про це заявив очільник більшості в Сенаті республіканець Мітч Макконнелл. Він відхилив пропозицію демократів скликати Сенат раніше.

«Практично немає шансів, щоб справедливий, чи серйозний розгляд завершився до присяги обраного президента Байдена, запланованої на наступний тиждень, – заяві він після того, як Палата представників підтримала імпічмент.

Макконнелл додав: «Я переконаний, що для нашої країни буде краще, якщо Конгрес і виконавча влада проведуть наступні сім днів в організації безпеки для інавгурації та впорядкованої передачі влади новій адміністрації Байдена».

Під час попереднього імпічменту в лютому 2020 року Сенат, де більшість контролювали республіканці, зняв обвинувачення з Трампа. Тепер, після виборів в штаті Джорджія, більшість в Сенаті має перейти до демократів.

Сенатор-демократ Чак Шумер, який має стати лідером сенатської більшості після інавгурації Байдена, запевнив, що розгляд імпічменту в Сенаті відбудеться.

Однак, для того, щоб засудити Трампа в рамках імпічменту в Сенаті, потрібно дві третини голосів, а значить голосів лише сенаторів від Демократичної партії буде недостатньо.

https://ukrainian.voanews.com/