Парламентські вибори на Чернігівщині: низький старт з відомим результатом?

Або ресурси округів Чернігівщини: для кого їх достатньо…

 Поки кандидати аналізують де я як їм потрапити у Верховну раду, або взагалі – чи потрібен їм парламент, спробуємо проаналізувати, що їм для цього потрібно.

Після президентських перегонів з’явився певний прошарок політиків, які сподіваються на те, що притулившись до діючого президента України, вони гарантовано потраплять до Верховної ради. Якщо присутність в «прохідній» частині партійного списку певним чином є запорукою, то закріплений мажоритарний округ не завжди.

Багато хто з фахівців впевнений, що гарантована перемога на виборах по мажоритарному округу – це ще і контроль каналів розповсюдження інформації, жорстке керування польовими структурами і, головне окреслення власного виборця. А для представників «Команди ЗЕ» – це і така складова, як репутація і вміння себе швидко презентувати виборцям.

Для чинних нардепів, які хочуть залишитися у парламенті, позитивна оцінка їх роботи виборцями доволі важлива.

Ще одним цікавим ресурсом для впевненої виборчої кампанії залишаються партійні та технологічні мережі, які часто називають «сітками».
205 та 206 округ у період президентської кампанії Петра Порошенка за інформацією з різних джерел контролювали особи, наближені до міської влади Чернігова. У 207 окрузі їх зараз опрацьовують технологи Анатолія Євлахова, використовуючи насамперед структури БПП, нардепом від якої він і є зараз. 208 округ – територія «Нашого краю» та Валерія Давиденка, люди якого забезпечували перемогу Порошенко в чотирьох з шести округів Чернігівщини.
«Сітки» 209 та 210 округів скоріше за все будуть віддані потрібним куратору «Нашого краю» кандидатам, які скоріше за все, будуть йти як самовисуванці. Чи буде вона використана ефективніше, ніж на президентській кампанії – побачимо.
Власні мережі мають Батьківщина та Радикальна партія, які базуються на місцевих осередках.

Згідно з календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року, подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати розпочинається на наступний день після опублікування Указу Президента України та закінчується за тридцять днів до дня голосування – тобто до 20 червня включно.

За три дні до закінчення цього терміну на офіційному ресурсі Центральної виборчої комісії на Чернігівщині було зареєстровано найменша чисельність кандидатів в Україні – всього двоє.
Тобто для виборчої кампанії бажаючим потрапити до парламенту залишиться менш як місяць.

Теоретично ресурси виборчої кампанії поділяються на базові (особистісні ресурси кандидата, ресурси часу, фінансові ресурси) та похідні (інформаційні ресурси, матеріально-технічні ресурси, організаційні ресурси, адміністративні ресурси, технологічні та спеціальні ресурси).

Спробуємо коротко пояснити які ресурси потрібно використовувати для впевненої перемоги на мажоритарних округах Чернігівської області.


ТВК №205: інтрига «свого» кандидата та «людини президента»

Це – найбільш компактний одномандатний виборчий округ Чернігівщини. Всього 82 дільниці та 143 тисячі виборців. Він включає Деснянський район та частину Новозаводського району міста Чернігова.

Квоти в окружній виборчій комісії:

Голова – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ “ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ”
Заступник голови – Політична Партія “5.10”
Секретар – Ліберальна партія України

Народний обранець – Березенко Сергій Іванович. Хоча він і не зробив будь-яких заяв, але вже зараз зрозуміло, що він в окрузі не планує залишатися. Головна причина – скоріше негативна у відношенні до нього позиція Владислава Атрошенка, міського голови Чернігова.

Для самого міського голови найбільш бажаним було б повернення на округ екс-голови Чернігівської облдержадміністрації – Куліча Валерія Петровича.

Іншім впливовим кандидатом є екс-начальник Головного управління юстиції області Власенко Юрій Дмитрович, якого підтримує ВО «Батьківщина». У 2016 році він балотувався по 206 округу і зайняв друге місце. Чому не балотується знову по 206? Мабуть, через відсутність системної роботи в регіоні.

Хто ще буде балотуватися у 205 окрузі – скоро побачимо. Але вже є цікава тенденція – організація громадського руху «Чернігів. Обирай свого!». Лозунги якого збігаються з висловлюваннями Владислава Атрошенка.

Цей округ – буде непростим для представника чинного президента, якщо на нього не погодиться міський голова Чернігова і не буде позитивно сприйматися чернігівським виборцем. Бо медійних ресурсів і мережі агітаторів достатньо, щоб суттєво збити високі стартові умови представника команди Зеленського. Сформувати громадську думку у 205 окрузі можна за декілька тижнів.

ТВК №206: Максим Микитась – мажоритарник, за якого не соромно

173 виборчі дільниці, близько 142 тисяч виборців.
Він включає частину Новозаводського району міста Чернігова та Ріпкинський та Чернігівський райони.

Квоти в окружній виборчої комісії:
Голова – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ “РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА”
Заступник голови – Політична партія “НОВА ПОЛІТИКА”
Секретар – Партія “Сильна Україна”

Народний обранець – Микитась Максим Вікторович точно буде балотуватися знову.
Він, хоча і був обраний на проміжних виборах у 2016, але вже показав себе як класичний депутат-мажоритарник.
Не належить до тих нардепів, хто від виборів до виборів приходять та скуповують голоси виборців.
Постійно працює в окрузі, дотримується принципу окрім законодавчої діяльності, постійно допомагати виборцям особисто.
Він не депутат від влади (член депутатської групи “Воля народу”), а тому Максим Микитась не може «виставляти» такі свої досягнення, як залучення бюджетних коштів, подаючи їх як власні досягнення. Але, якщо порівнювати з іншими чернігівськими мажоритарниками, то і в цьому питанні він не пасе задніх.

Про те, що його сприймають, як головного опонента говорить такий факт, що ЦВК вже зареєструвала кандидатом в народні депутати по 206 виборчому округу Максима Вікторовича Микитася. Це – “політичний двійник” діючого депутата, який може розпорошити голосів виборців.

З доволі сильних потенційних кандидатів можна назвати голову Чернігівської районної ради Олександр Ларченко, якого висунула Радикальна партія.

17 червня Центральна виборча комісії зареєструвала Скварського Олега Віталійовича – відомого у Чернігові політичного діяча, який намагається заробляти на всіх політичних процесах в регіоні. Раніше очолював чернігівський міський осередок «Соціалістичної партії України», також був членом «Радикальної партії Олега Ляшка». У жовтні 2015-го року балотувався на посаду міського голови Бобровиці від партії «Наш край». За його словами, зараз він очолює громадську організацію «Слуга народу Чернігівщини», зареєстровану у травні цього року. Ця організація не має відношення до однойменної політичної партії. Цікаво чи будуть в інших округах представники цієї організації?

206 округ складний логістично – він змішаний – один з найбільших районів області – Чернігівський і один з найменш медійно охоплених – Ріпкинський, плюс значна частина Чернігова.

ТВК №207: «новий» Євлахов та «старий» Рибаков – третьому майже немає місця

Це один з найбільших одномандатних виборчих округів не тільки області. Але й України. Близько 130 тисяч виборців і 250 дільниць.
Він включає: місто Новгород-Сіверський, Городнянський, Коропський, Корюківський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Сновський, Сосницький райони.

Квоти в окружній виборчої комісії:

Голова – політична партія Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”
Заступник голови – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ “СИЛА І ЧЕСТЬ”
Секретар – Політична партія “Україна Майбутнього”

Діючий народний обранець – Євлахов Анатолій Сергійович, член фракції партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка”. Також планує залишитися працювати у парламенті. Але…

Після виборчої кампанії 2014 року залишив після себе «політичного опонента» – Рибакова Ігоря Олександровича. Якщо пан Євлахов і переміг на дострокових виборах у 2014, то з дуже невеликим розривом голосів: 29 533 проти 29 064. Багато хто вважав, що перемога була не дуже переконливою.
І сьогодні, ще офіційно не зареєструвавшись, вони відновили боротьбу. Рибаков – більш класичну за методами, Євлахов – з опорою на нове керівництво ОТГ. Фактично останній розпочав з використання адмінресурсу. Того, в чому ще у минулій кампанії звинувачував конкурента.

З 207 консервативним округом потрібно працювати постійно, системно й у всіх районах. Рибакова запам’ятали виборці – хто гелікоптерами, хто увагою. Євлахова – як представника великого бізнесу, який найбільше цінують в одному районі – Корюківському.

Округ – важкий, часу – мало. Медійно охопити виборця, який точно піде на вибори – ще важче. Третій від будь-кого тут може нічого не встигнути.

5 червня Центральна виборча комісії зареєструвала першого кандидата на позачергові парламентські вибори по 207 виборчому округу на Чернігівщині. Ним став маловідомий самовисуванець Дячук Юрій Вікторович.
17 червня Центральна виборча комісії зареєструвала кандидатом самовисуванця – Ярову Аллу Артурівну, голову правління, АТ “Чернігівгаз”.

ТВК №208: «Все схвачено» проти «людини президента»

Великий і самий «підгодований» округ Чернігівщини. Він нараховує 200 дільниць та близько 130 тисяч виборців.
Він включає: Бахмацький, Борзнянський, Куликівський, Менський, Талалаївський райони, частина Ічнянського району.

Квоти в окружній виборчої комісії:

Голова – політична партія “НАРОДНИЙ ФРОНТ”
Заступник голови – політична партія “Громадянська позиція”
Секретар – політична партія “ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК”

Діючий народний обранець – Давиденко Валерій Миколайович, член фракції партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка”.
Практично – це один з найвпливовіших народних обранців на Чернігівщині. Тривалий час саме він мав ключовий вплив на керівництво обласної державної адміністрації, поснувши людей Владислава Атрошенка.
Використовуючи як місцеві, так і президентські вибори пан Давиденко значно підготовив власну мережу, яка все більше перетворюється на професійну.
Мабуть, головною перепоною для нього може стати представник президентської політичної сили, особливо, якщо його добре «розкрутять». Згадаємо лише один факт: кандидат в Президенти Володимир Зеленський набрав 77.23 відсотки голосів у другому турі в цьому окрузі. А у першому систему Валерія Давиденко в окрузі обійшли і Юлія Тимошенко, і Володимир Зеленський і Олег Ляшко. Петро Порошенко набрав лише 12.56 відсотка.

Саме між Валерієм Давиденком і представником, якщо він буде від політичної сили «Слуга народу», і розгорнеться основна боротьба.

Була ще одна загроза – що до округу повернеться Олег Ляшко, але він вирішив очолити партійний список, і, скоріш за все сподівається, що вибори все ж будуть восени.

Серед доволі впливових гравців в окрузі планує балотуватися від Радикальної партії Олега Ляшка керівник Менської ОТГ Геннадій Примаков, за якого вже приїзжджав в округ агітувати Олег Ляшко.

ТВК №209 – є вільне місце – хто готовий його посісти?

Цей округ нагадує 206 – змішаний сільський з міським.
На 168 дільницях будуть голосувати 133 тисячі виборців.
Він включає: місто Ніжин, Варвинський, Ніжинський, Носівський, Срібнянський райони, частина Ічнянського району.

Квоти в окружній виборчої комісії:
Голова – політична партія “Об’єднання “САМОПОМІЧ”
Заступник голови – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ “РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА”
Секретар – політична партія Всеукраїнське об’єднання “Свобода”

Діючий народний обранець – Кодола Олександр Михайлович. Член політичної партії «Народний фронт» на вибори йде як самовисуванець.
Сам він без ґрунтовної допомоги не зможе скоріше за все перемогти. Хоча він і очолює обласний осередок «Народного фронту», але його політична сила нічим себе в окрузі не проявляла і розгалуженої активної мережі не має.
Олександр Кодола постійно хизується заведеними грошима в округ. Але це державні кошти на соціально-економічний розвиток, а не особисті ресурси депутата. Залучені кошти субвенцій – добра нагода для мажоритарника нагадати про себе. А з другої сторони, за цією інформацією втрачаються конкретні справи та законодавча діяльність. Рух «Чесно» фіксував комедійну історію про те, як він своїми подарунками сам і розпоряджався – спочатку поставив дитячий майданчик, потім забрав.
Також у народного обранця, як згадувалося в місцевій пресі, доволі складні відносини з багатьма керівниками місцевих територіальних громад, яких він певним чином «заганяє у тінь», щоб підкреслити власні досягнення.

Значні переваги в окрузі будуть мати кандидати від партії «Слуга народу» та ВО «Батьківщина». Може так статися, що головна боротьба розгорнеться саме між ними.

Радикали висувають по округу голову Ніжинської районної ради Олега Бузуна.


ТВК №210: всі для одного, але чи вистачить зусиль

Штучно створений свого часу під Миколу Рудьковського округ теж доволі складний для проведення виборчих кампаній. Також змішаний сільський з міським виборчий округ.
217 дільниць об’єднують майже 140 тисяч виборців.
Він включає: місто Прилуки, Бобровицький, Козелецький, Прилуцький райони

Квоти в окружній виборчої комісії:
Голова – політична партія “ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК”
Заступник голови – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ “ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ПОЛІТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ “ЄДИНА РОДИНА”
Секретар – Українська партія “Зелена планета”

Діючий народний обранець – Дмитренко Олег Миколайович, член фракції партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка”. Але реально він вже значний проміжок часу відійшов від цієї політичної сили.
Останнім часом він значно підвищив присутність в окрузі.
Округ Олега Дмитренка отримав понад 62 млн грн. субвенцій. Сам нардеп говорить, що частину з цих коштів, зокрема на місто Прилуки, залучав не він.

ВО “Батьківщина” підтримує лідера громадського руху “Оновлення” Сергія Коровченка. Багато експертів вважають що і є саме креатурою «європейців» у їх базовому окрузі. Наприклад, керівник обласного осередку радикальної партії Олег Авер’янов, який інтенсивно працював в окрузі, пішов по партійними списками.

Фактор «людини президента» від «Слуги народу» в цьому окрузі також може бути вирішальним, завдяки тому, що медійно у 210 окрузі працювати значно легше, ніж багатьох інших на Чернігівщині.

Як насправді розгорнуться події будемо скоріше за все знати на початку липня, коли буде повна інформація як щодо мажоритарників так і стануть відомі рейтинги політичних партій.

Паперний Юрій

https://monitor.cn.ua/ua/politics/72542?fbclid=IwAR27brxcZPuODG5-LTaJc8eS5TRfBSmu7GbBXZRUxZmO2oe8emdfK6LCVgc