Перший рік президентства Зеленського: оцінка економістів

Президент України Володимир Зеленський отримав від свого попередника Петра Порошенка економіку країни зі стабільними макроекономічними показникам. Але епідемія коронавірусної інфекції COVID-19 виявилася несподіванкою для нового українського Уряду. І на фоні цієї кризи в оточенні Зеленского сформувалися декілька політичних груп із різними інтересами. Про це говорив голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський під час онлайн-круглого столу Трансатлантичної робочої групи “Україна: реформи та перепони”, організованого 11 травня.

Міжнародний валютний фонд у зв’язку з епідемією COVID-19 прогнозує падіння ВВП України на рівні 7,7 %. А Інститут економічних досліджень передбачає скорочення українського економіки на 6 % ВВП, говорить Бураковський.

“Ми знову граємо в небезпечну українську гру: кожен новий Уряд починає ревізію дій своїх попередників”, — вважає голова правління ІЕД.

Оцінюючи перший рік перебування Зеленського на посаді Президента, Бураковський каже, що він продовжує навчатися в процесі роботи. Але Зеленскому треба більш детальне розуміння того, як працює державна машина.

Поточна економічна криза для України не буде такою сильною, як кризи 2014 та 2008 років, говорить спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Одним із пріоритетів реформ в Україні він назвав необхідність ухвалення законопроекту щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (так званий анти-Коломойський закон, — Коаліція РПР). А скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення Фурса вважає лише першою частиною земельної реформи.

Законопроект про банківську діяльність має доволі високі шанси на ухвалення в Парламенті, адже МВФ має потужні важелі впливу на Україну, враховуючи, що зараз дефіцит бюджету на 2020 рік становить 298 млрд грн (понад 11 млрд доларів). На це звернула увагу заступниця директора Центру економічних досліджень Марія Репко.

“Україна, як країна, що розвивається, потребує доступу до іноземних ринків капіталу. А МВФ може може надати нашій державі кредит у розмірі 5 млрд доларів”, — говорить експертка.

Вона звернула увагу, що на тлі епідемії Україна створила Фонд боротьби з COVID-19 у розмірі 65 млрд грн (2,5 млрд доларів) і в 3 рази підвищила зарплати медичним працівникам, які задіяні у боротьбі з коронавірусом.

“В Україні наявна не тільки коронавірусна криза, але і криза політичного лідерства: Уряд Олексія Гончарука відправили у розпал пандемії. А за один місяць змінилися три міністри фінансів і три міністри охорони здоров’я”, — наголошує Репко.

Серед позитивних аспектів першого року президентства Зеленського вона назвала закриття закладів із гральними автоматами та відкриття ринку землі.

А на нещодавнє призначення Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ при Національній раді реформ можна відредагувати з обережним оптимізмом, вважає виконавчий директор Коаліції РПР Денис Денисенко.

“Але тепер важливо долучити до Нацради реформ авторитетних громадських експертів”, — каже він.

Відеозапис дискусії доступний за посланням.

https://rpr.org.ua/news/