Перший Чернігівський регіональний інноваційний форум

«Якщо ви хочете йти швидко – ви можете йти одні, але якщо ви хочете йти далеко і швидко – ви можете йти лише в партнерстві». Такий «крилатий вираз» пролунав сьогодні на Першому Чернігівському регіональному інноваційному форумі, який відбувся в обласному центрі. І в цьому реченні повною мірою відображено суть заходу.

 Аби ознайомитись з дієвими механізмами перетворення винаходів та ідей в успішний продукт, презентувати власний потенціал та обмінятися думками, на дискусійному майданчику зібралися стейкхолдери від владних, впливових наукових та бізнесових кіл регіону, експерти та засновники стартап-компаній, представники фінансових установ.

Однією з знакових подій Форуму стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між Чернігівською облдержадміністрацією та Державною інноваційною фінансово-кредитною установою. Таке партнерство дозволить більш якісно вирішувати питання інноваційно-інвестиційного розвитку Чернігівщини, впевнені учасники заходу.

2019 11 22 innovation forum chernihiv 22

Форум відкрив голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко, відзначивши, що саме такий формат зустрічі має стати максимально корисним для всіх сторін, які зацікавлені у розвитку економічної та інвестиційної привабливості регіону.

«У нашої області є великий потенціал для генерування інноваційних ідей. Ваші конкурсні розробки це підтвердили. Зараз в області працює 14 наукових установ, є майже 700 наукових працівників, 10% промислових підприємств активно запроваджують інновації. Звичайно, порівняно з Південною Кореєю чи Китаєм – це небагато, але нам є куди рости. Пригадайте, компанія Аpple починала з гаражу, facebook – з кімнати в гуртожитку. Тож головне – віра в себе. Не зупиняйтесь і вас обов’язково чекає успіх», – наголосив губернатор.

2019 11 22 innovation forum chernihiv 11

Головна мета організаторів форуму – ознайомити учасників з дієвими інструментами, донести думку, що можливості для втілення проектів в продукт, який продаватиметься і стане корисним для суспільства, реально існують. Що держава та інвестиційні фонди зацікавлені в генерації та просуванні інноваційних рішень. І якщо ідея дійсно нова і демонструє високий потенціал глобального комерційного успіху, талантам нададуть всебічну підтримку – консультаційну, фінансову, правову.

Детальніше про функції Державної інноваційної фінансово-кредитної установи, створеної під егідою Кабінету Міністрів України, розповіла заступник голови правління держустанови Яна Підлісна.

«Якщо у вас є інноваційні та інвестиційні проекти, стартапи, скейлапи, або ти хочеш рухатися і стати інноватором – будь ласка, до нас! Щоб подати проект на розгляд, вам навіть не потрібно приїздити до столиці. Достатньо зайти на офіційний сайт. І хочу вас запевнити, що наша установа дійсно працює, потрібно тільки до нас звернутися, – запевнила пані Підлісна. – До речі, приємно, що у вас дуже активна ОДА, вони відкривали всі двері. Дякуємо, що не сидите на місці, акумулюєте ідеї і надихаєте свою громаду, створюючи подібні майданчики».

2019 11 22 innovation forum chernihiv 18

В умовах глобалізації світової економіки дешева праця та сировина відтісняються на другий план. Наперед виходять цінності та сервіс. Сьогодні країни першого світу приваблюють інновації і таланти. Саме такою «кузнею талантів» в нашій області є Чернігівський державний технологічний університет. Сьогодні втілення студентських проектів можна побачити на вулицях нашого міста. Це і економічне освітлення будівель, і збірні металеві конструкції на зупинках. В залежності від кафедр новітнім продуктом може стати дрон, їжа, мобільний додаток, інтелектуальні системи відеоспостереження, ектрокари, тощо.

«Розвиток інноваційного потенціалу впродовж всієї історії нашого вишу був і залишається ключовим напрямком. Сьогодні університет має можливість реалізовувати повноцінну активність по міжнародних угодах з 55 країнами світу і безпосередньо в 17 міжнародних проектах, які реалізуються через програми ТEMPUS. Впродовж 2018 року ми значно підняли показники, отримавши за інноваційні розробки проектів понад 8 млн грн інвестицій. Для Чернігівської області це дуже вагомий результат», – повідомила проректор з наукової роботи ЧНТУ Вікторія Маргасова.

Тож всебічне заохочення студентів до розробки інноваційних технологій обов’язково має стати в нашій державі пріоритетним напрямком.

2019 11 22 innovation forum chernihiv 37

2019 11 22 innovation forum chernihiv 41

2019 11 22 innovation forum chernihiv 29

2019 11 22 innovation forum chernihiv 4

Фіналом форуму стало урочисте нагородження переможців обласного конкурсу «Краща інноваційна розробка». Загалом на конкурс було представлено 14 робіт.

  • Диплом кращого інноватора та нагороду в сумі 9,6 тис грн вибороло ТОВ «Пожмашина» (смт Ладан Прилуцького р-ну) за конкурсну роботу «Автоцистерна пожежна».
  • Срібло і нагороду 7, 6 тис грн – Інститут сільськогосподарської мікробілології та агропромислового виробництва НАНУ (м. Чернігів) за «Біологічний препарат Хетомік – ефективний засіб захисту сільскогосподарських рослин від збудників хвороб та підвищення їх продуктивності».
  • Третю сходинку і премію 5,7 тис грн отримав Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування «Ніжинський агротехнічний інститут» за конкурсну розробку «Визначення вмісту калійних та нітрогенвмісних поживних речовин у ґрунті електрорезонансним способом.