Погоджувальна рада депутатських фракцій (депутатських груп)

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, відкривши засідання представників депутатських фракцій (депутатських груп), відзначив, що Верховна Рада в останні дні працює більш ніж напружено по підготовці питань позачергової сесії. Він нагадав, що саме вчора представники депутатських фракцій і груп збиралися у цьому залі, обговорювали, дискутували та доопрацьовували ті законопроекти, які винесені на позачергове засідання, яке відбудеться о 14-й годині.

Д.Разумков подякував всі колегам і особливо працівникам Апарату за їхню працю протягом цього тижня. Він назвав їхню роботу «героїчним вчинком», оскільки люди працювали цілодобово.

Головуючий також зазначив. що Верховна Рада глибоко долучилася до процесу підготовки законопроектів, які вносяться Урядом щодо бюджету, багато пропозицій, зауважень, які надійшли від депутатського корпусу, були враховані і це збалансувало документ, який буде розглядатися у залі Верховної Ради.

Д.Разумков окремо подякував Робочій групі, яка складалася з представників всіх депутатських фракцій і груп. Вона працювала на базі Комітету з питань економічного розвитку під керівництвом Д.Наталухи. «Всі відпрацювали дуже якісно. Дискусії були також до глибокої ночі. Але не дивлячись на те, що вийшов великий складний законопроект, він абсолютно консолідував парламент. Всі фракції підписалися під ним і учора це було мабуть єдине питання, яке не викликало додаткових дискусій», – зазначив він.

Д.Разумков висловив сподівання, що в подальшому ця позиція Парламенту буде такою ж консолідованою. «Всі розуміють ті виклики, які стоять перед державою. Ми йдемо на компроміси. Практично всі відклали політичні аспекти до кращих часів, до того, як вийдемо з кризи, поборемо ту проблему, яка сьогодні є всесвітньою проблемою, я має на увазі коронавірус. Та економічна криза, яка, на жаль, ми бачимо, вже насувається на багато держав. І всі працюють на користь держави. Парламент прикладає максимум зусиль, іноді працюючи і за себе, іноді працюючи і не тільки за себе для того, щоб пом’якшити ті події, які сьогодні також насуваються на нашу державу», – додав головуючий.

Голова Верховної Ради України звернувся до представників депутатських фракцій і груп щодо законопроекту про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців №3254. Він повідомив, що з цим питанням звернувся Комітет і це конче необхідно зробити в короткі строки. Всі фракції звернулися до Голови Верховної Ради з пропозицією включити його якомога швидше в порядок денний. «Однак, станом на сьогодні ми не можемо доповнити той порядок денний, який запропонований на позачергове засідання. Тому, є пропозиція, якщо буде підтримка всіх представників фракцій через рішення Погоджувальної ради провести додаткове позачергове засідання, яке відбудеться одразу після першого позачергового засідання і воно буде складатися з одного питання – це законопроект №3254», – додав він.

Головуючий надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, який також висловив вдячність усім, хто долучився до створення якісних законопроектів.

Він зазначив, що політичні сили дійшли згоди: «На період поки є коронавірус і всій країні складно, ми маємо всім обмежити розмір заробітної плати і тим, хто отримує велику заробітну плату, і тим, хто, можливо, меншу. Всі повинні бути у рівних умовах».

Руслан Стефанчук закликав усіх до консолідації, тому що «проблема коронавірусу, це проблема, яка не знає ні статусів, ні віку, нічого. Це проблема всього людства». Він закликав діяти оперативно: «Щоб ми, як Верховна Рада, могли створити той законодавчий механізм, який дасть можливість більш ефективно працювати в таких умовах, в яких, на превеликий жаль, чи на превелике щастя, не знала ні Україна, ні світ».

Перший заступник Голови Верховної Ради також додав: «Верховна Рада, за необхідності, готова збиратися негайно для прийняття важливих для держави рішень».

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у своєму виступі наголосила: «Верховна Рада у різні часи, особливо найскладніші, була центром консолідації суспільства та прийняття рішень». «Прийшов час прийняти прості і зрозумілі суспільству кроки», – сказала вона.

Олена Кондратюк поінформувала про п’ять пріоритетів, визначених країнами Європейського Союзу задля подолання кризи, пов’язаної із поширенням коронавірусу: координація зусиль та посилення системи охорони здоров’я; забезпечення необхідної кількості медичного обладнання та засобів захисту; підтримка досліджень з метою пришвидшення розробки вакцини проти коронавірусу і достатньої кількості тест-систем; вирішення економічних питань; захист громадян. Вона також висловила думку, що Україна також повинна добитися виконання цих пріоритетів.

Заступник Голови Верховної Ради України також закликала «відмовитись від принципу «свій-чужий» і працювати разом».

«Ми виносимо сьогодні на порядок денний дуже важливі питання і я б дуже хотіла, щоб ми пройшли їх з великою довірою, консолідацією і розумінням перед якими загрозами ми сьогодні стоїмо», – підсумувала Олена Кондратюк.

 Головуючий надав слово для виступу керівникам депутатських фракцій і груп.

Після закінчення виступів представників головуючий нагадав про необхідність розглянути питання про проведення ще одного позачергового засідання.

Головуючий надав слово Прем’єр-міністру Денису Шмигалю, який поінформував про підготовлений Урядом спільно з профільним комітетом Верховної Ради законопроект про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” №3279.

Глава Уряду наголосив на кількох принципових позицій Уряду.

Головуючий поставив на голосування питання про проведення додаткового позачергового засідання, на якому розглянути один законопроект внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців №3254.

Усі учасники засідання проголосували «за» проведення такого засідання.

Голова Верховної Ради України доручив Апарату відповідне розпорядження і закрив засідання Погоджувальної ради.