Подання президента про відставку Луценка безпідставне, констатують у комітеті ВР із правоохоронної діяльності

У поданні про надання згоди Верховної Ради на звільнення генерального прокурора України Юрія Луценка не відображено жодної з підстав, яка дозволяє відправити його у відставку, констатують у комітеті парламенту з питань правоохоронної діяльності.

“У підкомітеті, який розглядає (подання щодо генпрокурора – ІФ), багато дискусій. Він категорично проти того, щоб розглядати це подання на засіданні комітету. Він посилається на дві норми, котрі є в статті 42 закону про Генеральну прокуратуру, який ми приймали разом з нашими партнерами”, – сказав голова комітету Андрій Кожем’якін на засіданні погоджувальної ради у вівторок у Києві.

Він пояснив, що закон дозволяє звільнити генпрокурора з адміністративної посади указом президента за згодою парламенту на підставі однієї з трьох обставин: якщо він особисто подав заяву, якщо було подання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП) або Вищої ради прокурорів, а також у разі заборгованості за аліментами.

“Немає висновків КДКП. Ні президент не зробив запиту, ні Ви, як голова Верховної Ради, не запросили. Сьогодні 90% членів комітету не голосуватимуть за цей документ. Якщо завтра його поставлять (до порядку денного комітету – ІФ), вони не прийдуть, і кворуму не буде. У нас патова ситуація”, – сказав Кожем’якін.

Він запропонував, щоб парламент розглянув подання про згоду на звільнення Луценка без розгляду цього питання в комітеті.

У свою чергу голова парламенту Андрій Парубій зазначив, що в питанні відставки генпрокурора політична доцільність превалює над юридичним обґрунтуванням.

“Закон визначає виключний перелік обставин (для відставки генпрокурора – ІФ). Жодної з цих обставин у поданні не наведено… Я розумію професійних людей у комітеті. Вони справді в патовій ситуації, тому що жодної з цих норм не названо”, – сказав спікер.

Він висловив думку, що комітет має повернути подання про згоду ВР на звільнення генпрокурора суб’єкту внесення і рекомендувати привести у відповідність до закону.

Як повідомлялося, подання президента України Володимира Зеленського про надання згоди Верховної Ради на звільнення Юрія Луценка з посади генерального прокурора України надійшло до парламенту 11 червня.

“Луценко Юрій Віталійович не відповідає встановленим законом України “Про прокуратуру” вимогам до генерального прокурора України, а тому не може перебувати на цій посаді, а його призначення на посаду відбулось із порушенням Конституції України та закону України “Про прокуратуру”, – йдеться в тексті подання.

Згідно з обґрунтуванням з посиланням на законодавство, генпрокурор є прокурором органу прокуратури, і перебування на адміністративній посаді не звільняє його від здійснення повноважень прокурора.

Крім того, згідно із законом “Про прокуратуру”, претендент на адміністративну посаду в прокуратурі має відповідати загальним вимогам до прокурора – наявність вищої юридичної освіти, стаж роботи в галузі права, володіння державною мовою.

“Отже, генеральним прокурором може бути особа, яка відповідає вимогам, встановленим статтями 27 та 40 закону України “Про прокуратуру”, зокрема в частині дотримання вимог щодо наявності вищої юридичної освіти та стажу роботи у галузі права”, – йдеться в представленні глави держави.

12 травня 2016 року перед голосуванням за призначення Луценка генеральним прокурором Верховна Рада внесла зміни до законодавства, що вилучають вимогу до генпрокурора про необхідністі.