Покарання та пільги для українців під час карантину

18 березня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав закон № 530-ІХ “Про внесення змін до законів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”. Напередодні на позачерговому засіданні Верховної Ради за законопроєкт проголосували 344 народні депутати. Як конкретно законодавчі нововведення, пов’язані з пандемією коронавірусу, торкнуться пересічних жителів України – розбиралося інтернет-видання “ГОРДОН”.

Нові правила діятимуть до закінчення карантину, тобто щонайменше до 3 квітня 2020 року

Новий закон вносить зміни в адміністративний, кримінальний, податковий і митний кодекси, а також у трудове законодавство й інші закони України, пов’язані із введенням у всій країні карантину. Окремі положення нового закону будуть діяти від моменту його опублікування і протягом трьох місяців, документ загалом дійсний до закінчення карантину, тобто щонайменше до 3 квітня 2020 року.

Покарання за порушення карантину – від штрафу до в’язниці
Тепер, згідно з новими змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу:

– якщо ви порушили карантин, санітарно-гігієнічні та санітарно-протиепідемічні правила і норми, передбачені законом “Про захист населення від інфекційних захворювань”, це спричинить штраф від 1 до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – тобто штраф становитиме від 17 до 34 тис. грн. Для посадовців штраф вищий – від 2 до 10 тис. мінімумів, тобто 34–170 тис. грн.

– якщо ви зробили все те ж саме, що описано в попередньому абзаці, але ваші дії спричинили або могли спричинити поширення епідемічних та інших інфекційних захворювань, вам загрожує або штраф від 1 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 17–51 тис. грн, або арешт від шести місяців до трьох років;

– якщо порушення згаданих правил і норм спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, вам загрожує в’язниця строком від п’яти до восьми років.

Довідка “ГОРДОН”. До цього в адміністративному кодексі були покарання за порушення правил карантину тварин та рослин, але не було нічого сказано щодо карантину для людей. Тепер завдяки новим змінам у кодексі з’явилася стаття “Порушення правил карантину людей”.

Відпустка і трудовий кодекс
У Кодекс законів про працю і закон “Про відпустки” внесено зміну, згідно з якою під час установленого Кабінетом Міністрів карантину вимушену відпустку за власний кошт не включають у загальний строк, передбачений законодавством (до 15 календарних днів у році).

Окрім того, тепер на період установлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби, роботодавець може дозволити співробітникам, зокрема державним службовцям, виконувати роботу в режимі дистанційного доступу, наприклад, удома.

На час дії карантину на всій території України забороняють перевезення одночасно більше ніж 10 пасажирів у міських трамваях, тролейбусах, автобусах і маршрутках. Кількість людей у транспорті контролюватимуть Нацполіція і Держсанепідемслужба. Фото: Sergey Dolzhenko / ЕРА

Штрафи за несвоєчасну сплату комуналки на час карантину заборонено
Згідно з новими змінами, під час дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), і протягом 30 днів від дня його скасування, серед іншого, заборонено:

– нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;

– примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг, зокрема навіть якщо є рішення суду про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги;

– припинення або зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам у разі їх несплати або оплати в неповному обсязі;

Окрім того, стосовно внутрішньо переміщених осіб на час дії карантину заборонено:

– скасовувати дію довідки про взяття на облік на основі тривалої відсутності (більше ніж 60 днів);

– не нараховувати “Ощадбанком” відповідних виплат за поточним рахунком внутрішньо переміщеної особи;

– здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання чи перебування.

Декларацію можна подати на три місяці пізніше.

Новий закон вніс зміни й до закону “Про протидію корупції”.

Тепер строк подання електронних декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, буде продовжено на три місяці – до 1 червня. Раніше, до карантину, декларацію за минулий рік необхідно було подати до 1 квітня поточного року.

“Суб’єкти декларування, які в період до 1 червня 2020 року не мали можливості подати декларацію… або повідомлення про суттєві зміни в майновому стані у зв’язку зі встановленням на території їх проживання карантинно-обмежувальних заходів, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації чи повідомлення у зазначений період”, – уточнюють у новому законі.

Доплати медикам і нові обов’язки Кабміну
Згідно з документом, уряду протягом тижня після опублікування закону доручено встановити доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, безпосередньо зайнятим на роботах із ліквідації коронавірусу в розмірі до 200% заробітної плати на період здійснення заходів.

Окрім того, Кабмін “у межах своїх повноважень” має забезпечити контроль за цінами на лікарські засоби, товари медичного призначення і соціально значущі товари. Додатково уряду доручено у дводенний строк розробити і подати у Верховну Раду нормативно-правові акти про:

– недопущення припинення надання житлових субсидій на період установлення карантину;

– установлення житлової субсидії на наступний період для всіх без винятку домогосподарств, які отримували цю субсидію в попередньому періоді, без безпосереднього звернення цих домогосподарств;

– розширення кола одержувачів житлових субсидій;

– реєстрацію безробітного з першого дня його звернення і призначення допомоги по безробіттю з першого дня після реєстрації;

– зупинення обов’язку виконання основного зобов’язання, виконання якого забезпечує іпотека, та недопущення стягнення на предмет іпотеки в період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Не сплачують плати за землю, не сплачують податку на нерухомість
Окрім вище описаного закону, президент Зеленський також сьогодні підписав і закон № 533-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”. Учора за цей законопроєкт проголосували 359 народних депутатів.

Документ покликаний запровадити податкові та неподаткові пільги, пов’язані зі строками сплати податків, нарахуванням заробітної плати за дні вимушеного простоювання, строками подання податкових декларацій, строками проведення перевірок, нарахуванням штрафних санкцій, пені тощо.

Зокрема, закон забороняє застосовувати штрафи за порушення податкового законодавства з 1 березня до 31 травня 2020 року, встановлює мораторій на документальні та фактичні перевірки з 18 березня до 31 травня 2020 року, а також подовжує до 1 липня цього року строк подання річної декларації про майновий стан і прибутки.

У документі також указано, що з 1 березня до 30 квітня 2020-го не нараховують і не сплачують плати за землю та не сплачують податку на нерухомість, точніше:

– не нараховують і не сплачують плати за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності), за земельні ділянки у власності або користуванні, зокрема на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, і котрі використовують їх у господарській діяльності;

– об’єкти нежитлової нерухомості у власності фізичних або юридичних осіб не оподатковують податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у період із 1 березня до 30 квітня 2020 року.

Окрім того, передбачено кілька пільг для громадян, яких звільняють від сплати штрафів та пені за протермінування виплат за споживчими кредитами з 1 березня до 30 квітня. На цей самий період установлено допомогу за тимчасовою непрацездатністю для тих, хто захворів на коронавірус або перебуває на самоізоляції під контролем із боку медиків. Розмір допомоги становить 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Додатково зазначено, що з 1 березня до 30 квітня фізичних осіб – підприємців звільняють від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). Водночас зазначений період зараховують до страхового стажу для виплати пенсії, іншої державної допомоги, соціального страхування.

Спалах COVID-19 виник наприкінці 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Інституту Джона Гопкінса, до 18 березня інфекцією заразилися 204 тис. осіб у всьому світу, кількість померлих перевищила 8 тис.
Із 12 березня в Україні через поширення коронавірусної інфекції заборонили масові заходи і закрили навчальні заклади. Окрім того, у ніч на 16 березня Україна повністю заборонила в’їзд на територію країни іноземним громадянам, із 17 березня зупинила авіаційне сполучення з іншими країнами, а з 18 березня у країні зупинили внутрішні пасажирські перевезення. У багатьох містах також закрили торговельні центри, магазини (окрім продуктових та аптек), ресторани, кав’ярні та бари, спортивні зали, салони краси й нічні клуби. Обмежувальні заходи триватимуть протягом трьох тижнів – до 3 квітня.

В Україні станом на 18 березня підтверджено 14 випадків зараження коронавірусом: 10 із них – у Чернівецькій області, два – у Києві, по одному в Київській і Житомирській областях, двоє людей померли. За кордоном від COVID-19 померла одна українка, ще 12 лікуються. Серед хворих – і нардеп від групи “Довіра” Сергій Шахов, який нещодавно був за кордоном.

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/publications/-vid-shtrafu-do-vosmi-rokiv-v-jaznitsi-pokarannja-i-pilgi-dlja-ukrajintsiv-pid-chas-karantinu-golovne-1491625.html