Поліцейське фіаско: що не так із реформою та чи піде Аваков

Нинішня Верховна Рада не проголосує за вотум недовіри Авакову, а сам міністр внутрішніх справ навряд чи збирається йти з посади.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив фахівець Експертного центру з прав людини Євген Крапивін.

«Врадіївка, Криве Озеро, Княжичі, смертельні перегони з BMW у Києві, зараз трагедія з убивством дитини в Переяслав-Хмельницькому – це все точки, коли від дій поліції постраждала невинувата людина. Наразі один із підозрюваних – колишній «беркутівець», інший – колишній ДАІшник. У підсумку маємо ненависть до проваленої реформи поліції та Міністерства внутрішніх справ. Логічно, що лунають заклики до відставки Авакова», – зазначив Крапивін.

Але навряд чи Аваков самостійно піде з посади. Єдина можливість його звільнити – через ВР, висловивши вотум недовіри, уточнив він.

Ситуація складна, оскільки, з одного боку, це відповідальність міністра за державну політику в правоохоронній сфері, тож в принципі всі провали реформи лежать на Авакові. З іншого боку, що дасть відставка Авакова чи Князєва?

«Навряд чи зміна міністра може щось змінити. Хоча, безумовно, за сукупністю попередніх провалів це крісло вже час звільняти й разом із формуванням Кабміну ми мали б отримати нового міністра внутрішніх справ, який міг би завершити розпочате», – підкреслив експерт.

Він не виключив, що добровільною відставкою голови поліції Київської області все може й закінчитися.

«Цим, мабуть, усе й обмежиться. Він узяв на себе провину за те, що це його підлеглі. Хоча від нього до Переяслав-Хмельницького досить далеко. В принципі, жоден керівник не застрахований від того, що його підлеглі скоять злочин. Але це звільнення має певною мірою заспокоїти ситуацію. Наразі має бути якась показова відставка, оскільки в усіх попередніх випадках звільняли керівника відділу, але не області, й на цьому все закінчувалося», – пояснив Крапивін.

За його словами, трагічні історії за участю представників силових органів відкривають три системні речі. Лише після їх осмислення та виправлення можливі зміни. По-перше, тотальна безкарність правоохоронців за злочини.

Те, що є погони, а отже, можна необережно поводитися зі зброєю, нехай навіть травматичною, щось порушити, а потім домовитися зі своїми, це десь у підсвідомості. Ніхто не боїться покарання та відповідальності.

По-друге, дається взнаки відсутність психологічної роботи з поліцейськими. Згідно з нормативами, передбачається штатний психолог та кількість годин, які кожен поліцейський має проходити, додав він.

«Те ж саме має бути й під час відбору, атестації. Проте це не працює. Максимум – відправлять до лікарні. Ця система не налагоджена. Хоча поліцейські перебувають у доволі сильному стресовому стані. Зрозуміло, що самі вони не звертаються, а коли проходять якісь процедурні моменти, то на них не звертають уваги. Тому в поліції можуть працювати люди, схильні до жорстокості, агресивні, готові порушувати закон. Вони можуть роками порушувати закон, але ніхто цього не виявить», – наголосив фахівець.

Ще одна проблема – питання права на носіння зброї, дозвільної системи. Законодавче регулювання в Україні дуже слабке. В нашій країні незрозуміло хто й на яких підставах носить травматичну зброю, особливо в позаробочий час, коли зброя має бути в сейфі, використовуватися з метою оборони або, якщо це мисливська зброя, у відведених місцях, констатував він.

«Коли поліцейські ходять із травматичною зброєю й влаштовують саморобні тири, це брак певного контролю дозвільної системи з боку МВС. Цієї зброї в них не було б, якби був належний контроль», – резюмував Євген Крапивін.

Голосіївський райсуд Києва обрав запобіжний захід старшому сержанту Володимиру Петрівцю у вигляді перебування під вартою протягом 60 діб.

Раніше суд заарештував на два місяці без внесення застави лейтенанта Івана Приходька, якого також підозрюють у вбивстві 5-річного хлопчика.

На сайті АП з’явилася петиція з вимогою відставки Арсена Авакова. Топ-5 електронних петицій, які набрали найбільше голосів українців, – тут.

Відзначимо, голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що планує до 2020 року завершити перехід від міліції до поліції.

Джерело