ПОНАД 100 ПРЕДСТАВНИКІВ ГРОМАДСЬКОГО СЕКТОРУ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ФОРУМІ ПРАВОВИХ РЕФОРМ ДЛЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

16-17 вересня у Києві відбувся Форум правових реформ для громадянського суспільства, що став майданчиком для всеукраїнського діалогу про прогрес покращення правового поля для роботи третього сектору. Форум організувала команда проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізує ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) і Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Понад 100 учасників з усієї України – лідери громадських і благодійних організацій, державні службовці, відповідальні за сприяння розвитку громадянського суспільства, представники бізнесу та міжнародних організацій – взяли участь у події офлайн і онлайн.

Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права, акцентувала на тому, що Форум відбувся до річниці презентації Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні. “Це масштабний аналітичний документ, що містить пріоритети реформування правового середовища для організацій громадянського суспільства на 2021-2025 роки. Унікальність цього документ в тому, що його творцями були представники громадянського суспільства. Усього у створенні документу взяли участь щонайменше 250 експертів. Процес створення Карти став містком для спілкування з органами державної влади, а також надихнув створити спільноту однодумців – авторів Карти і тих, які мають намір долучитися до просування правових реформ громсектору. Так цього року виникла Платформа за реформи для ОГС. Важливо, що напрацювання Карти лягли в основу проєкту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства, одного з найважливіших стратегічних документів для розвитку третього сектору”.

Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, привітав учасників Форуму: “Ми всі знаємо, наскільки організації громадянського суспільства впливають на демократичні засади, дотримання прав людини та інші важливі процеси в Україні. Якщо організації є сильними, надають якісні послуги, досягають мети, заради якої були створені, а також працюють у сприятливому середовищі, в тому числі законодавчому, то стають ще більш потужними, впливовими та надійними партнерами для інших секторів. Зараз у нас є гарна можливість вивчити, які існують потреби і перешкоди для нашої роботи, та, аби їх подолати, напрацювати способи покращення організаційних і правових умов – для того, щоб надавати кращі послуги для людей, заради яких ми і створюємо організації”.

Світлана Конончуквиконавча директорка Українського незалежного центру політичних досліджень, наголосила, що форум є гарною нагодою, аби обговорити досягнутий прогрес. Вона нагадала, що над побудовою гарного правового фундаменту працюють активісти по всій країні: як у обласних центрах, так і у невеликих містечках та селах. “Коли ми оглядаємо пройдений шлях, слід говорити не про два роки, а про великий 30-річний період, коли безліч активних та ініціативних людей докладалися до того великого результату, який ми здобули. Зараз дуже цінно мати майданчик, щоб оцінити прогрес у забезпеченні цього великого зростання нашої країни. Добре, що діє ця наша спільнота, яка включає і правозахисників, і людей, що сприяють інклюзивності та докладає багато зусиль, аби усі могли включитися у забезпечення прав громадян”, – відзначила вона.

Протягом першого дня події під час панельних дискусій учасники обговорили прогрес та виклики втілення в законодавстві України положень Карти правових реформ для громадянського суспільства: небезпеки для третього сектору, Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства, Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні як виклики чи можливості для правових реформ для громадянського суспільства.

Спікерами стали лідери та лідерки думок з громадського та державного секторів, зокрема, Олександр Ярема, державний секретар Кабінету Міністрів України, Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України, Володимир Максимович, головний консультант Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України, Марина Попатенко, заступниця Міністра молоді та спорту України, Роман Грищук, народний депутат України, Тетяна Ломакіна, радник – уповноважена Президента України з питань безбар’єрності, а також керівники та представники таких організацій як Програма розвитку ООН (ПРООН), Міжнародний Фонд “Відродження”, КримSOS, Центр прав людини ZMINA, Коаліція РПР, УГСПЛ, Центр громадянських свобод, Восток-SOS, Лабораторія цифрової безпеки, УМДПЛ, Центр економічного відновлення, Центру дослідження прав людей з інвалідністю, “Група активної реабілітації”, «Inclusive Friendly» та інші.

У другий день учасники напрацювали оновлення Карти, визначили пріоритети адвокації на найближчий рік, а також сформували пропозиції до дворічного Плану реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства.

Ця подія організована в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.