Понад 200 гранат, автомати, протитанкова міна: що зберігають вдома жителі Чернігівщини

Незаконне зберігання зброї було проблемою і до повномасштабного вторгнення. Але з 24 лютого ситуація лише погіршилася. До зброї, якою місцеві й раніше незаконно володіли, додалися трофеї, залишені ворогом. А на території області досі знаходять схрони російської армії.

Журналісти сайту 0462.ua вирішили дізнатися, чи зросла кількість випадків незаконного зберігання зброї. З цим питанням ми звернулися до Головного Управління Національної поліції в Чернігівській області. Тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника управління Едгар Папікян проінформував, як змінилася ситуація за останні 3 роки.

– На території Чернігівської області поліцейськими ГУНП упродовж 2021 року вилучено 91 одиницю вогнепальної зброї, з якої 2 автоматичної (пістолет-кулемет, AKCУ), 23 нарізної (14 гвинтівок, 6 пістолетів, 3 обрізи гвинтівок), 25 обрізів, 34 пістолети перероблених на вогнепальну, 7 одиниць саморобної зброї, а також 26 гранат, 12 кілограм 350 грам вибухівки (2 кілограми тротилу) та 5225 набоїв різних калібрів, – повідомляє Едгар Папікян.

Кількість вилученої вогнепальної зброї у 2022 році не сильно перевищує дані попереднього року – 96 одиниць. Але якщо у 2021-му вилучили лише 2 зразка автоматичні зброї, то у наступному році – вже 39, з них 36 AK-74 і 3 PПK-74. Вилученої нарізної зброї було менше – 19 одиниць. З них 11 пістолетів, 7 гвинтівок і 1 обріз гвинтівки. Також поліція вилучала 4 обрізи, 30 одиниць переробленої зброї (28 пістолетів перероблених на вогнепальну зброю, 2 гвинтівки), 5 одиниць іншої вогнепальної зброї.

Також у 2022 році поліція Чернігівщини вилучала й не типову для місцевих зброю та вибухонебезпечні предмети. До цього списку входять 12 гранатометів, 141 граната, 1 протитанкова міна, 22 кілограми 600 грам вибухівки (8 кілограм 900 грам пороху, 1 кілограм пластиду, 12 кілограм 700 грам тротилу), 7 снарядів 30-го калібру.

2023 рік ще не закінчився, а кількість вилученої зброї вже перевищує дані 2022-го. За 11 місяців правоохоронці забрали у місцевих 118 одиниць вогнепальної зброї. З них 43 автоматичної 24 нарізної, 30 переробленої на вогнепальну, і 21 одиниця інших видів. Окрім цього, поліція вилучила 219 гранат, 7 гранатометів, 40 кілограм 475 грам тротилу, 35,6 кг пороху, 17316 набоїв і 168 інших боєприпасів. Також правоохоронці виявили 10 схронів зі зброєю.

Одне з найбільших місць незаконного зберігання зброї виявили співробітники поліції Ніжинського району. Едгар Папікян розповідає:

– 16 січня 2023 року в ході проведения обшуку у мешканця Ніжинського району Чернігівської області, в господарському приміщенні (capaï), у дерев’яному ящику виявлено та вилучено: 12 корпусів гранат Ф-1, 1 корпус гранати РГД-5, 2 гранати типу РГН, 1 граната типу РГО, 13 запалів типу УЗРГМ-2, 3 запали типу УДЗ.

Згідно даних поліції, на Чернігівщині від 24 лютого 2022 року 6825 одиниць вогнепальної зброї досі вважається втраченою чи викраденою. Правоохоронцям вдалося розшукати лише 1794 одиниці. Поліція й надалі продовжує встановлювати місцезнаходження втраченої зброї. А от влаштовувати заходи з добровільної здачі зброї без передбаченої відповідальності правоохоронці наразі не планують, навіть попри повномасштабне вторгнення.

Російський схрон, Фото: Держприкордонслужба

Російський схрон, Фото: Держприкордонслужба

У лютому-березні на території Чернігівщини тривали активні бойові дії, наші захисники відбивали агресію російської армії. Відповідно, в ході перевірки місцевості, яка тимчасово перебувала під окупацією, досі продовжують знаходити зброю ворога. Наприклад, у жовтні група спеціалістів за участі представників Державної прикордонної служби України вже вкотре виявила російський схрон з боєприпасами. У ньому зберігалися 2 постріли до РПГ-7В, 4 гранати РГД-5 та Ф-1; набої калібру 7,62 мм, 10 кілограмів артилерійського пороху та 5 кілограмів пластиду. У таких випадках придатні боєприпаси передають військовим, а непридатні знищують.

Незаконне зберігання вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), боєприпасів, вибухових речовин та пристроїв – це правопорушення. Відповідно до частини 1 статті 263 Кримінального кодексу України, за це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Арсенал вилученої зброї на Чернігівщині за останні 2 роки розширився. На це значно вплинули бойові дії в області. Серед місцевих є ті, хто навіть попри небезпеку порушує закон, щоб похизуватися трофейною зброєю, адже інакше пояснити наявність вилученої протитанкової міни доволі складно. Окрім цього, жителі області продовжують незаконно володіти іншими видами зброї та боєприпасів. Та їм варто пам’ятати, що це порушення закону, за яке передбачено покарання.

Валентина Гавриленко
Чернігівська Медіа Група