Правозахисники пояснили, як діє затверджений КМУ порядок виплати компенсації за послуги з догляду за членом сім’ї

Як зазначають правозахисники, з 1 січня 2020 року фізичні особи, які надавали соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, не отримували за це відповідної компенсації, оскільки механізм її призначення відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» до цього часу не було визначено.

Однак Постановою КМУ №859 від 23.09.2020 року «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі», затверджено Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Постанова застосовується з 1 січня 2020 року для осіб, які звернуться за призначенням компенсації протягом 60 календарних днів із дня опублікування цієї Постанови.

На компенсацію має право особа, яка доглядає за членом своєї сім’ї, який спільно з нею мешкає, пов’язаний спільним побутом, має взаємні права та обов’язки, а саме:

– особа з інвалідністю I групи;
– дитина з інвалідністю;
– особа похилого віку з когнітивними порушеннями;
– невиліковно хвора особа, яка через порушення функцій організму не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
– дитина, якій не встановлено інвалідність, але яка є хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня; дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги.

Компенсація призначається й виплачується структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця з моменту звернення за нею, якщо протягом місяця з дня звернення подано всі необхідні документи.

Рішення про призначення компенсації або про відмову в її наданні приймається структурним підрозділом з питань соціального захисту населення протягом 10 днів із дати подання документів.

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, отримує тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає.

Нагадаємо:

  • На період дії карантину переселенці можуть за невідкладних обставин отримати окремі адміністративні послуги в центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем зареєстрованого або фактичного проживання, підтвердженого довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.
  • На період карантину і протягом одного місяця після його завершення адресну допомогу для покриття витрат на проживання можуть отримувати і внутрішньо переміщені особи, що не працевлаштовані. Раніше така допомога їм не була доступна. Розмір цієї виплати аналогічний посібнику для працездатних переселенців – 442 грн на місяць.
  • https://investigator.org.ua/ua/news-2/229786/