Презентуємо дослідження щодо запровадження нових виборчих технологій в Україні

❤️ Ми любимо розбиратися в складних темах, пов’язаних із організацією виборчого процесу. Запровадження електронного та інтернет голосування, мабуть, найбільш дискусійна з них.

📲 В еру нових технологій здається, що виборчий процес має відбуватися подібно до купівлі нового телефону в Інтернет-магазині або поповнення рахунку в електронному терміналі. Однак насправді звичні для нас онлайн-операції потребують набагато менших ресурсів, аніж організація безпечного виборчого процесу.

👨‍💻На прохання Міністерство цифрової трансформації України експерти IFES з Ірландії 🇮🇪, Франції 🇫🇷 та України 🇺🇦 провели глибинне дослідження доцільності запровадження нових виборчих технологій. Окрім вивчення міжнародного досвіду вони також мали інтерв’ю зі сторонами, зацікавленими в запровадженні виборчих технологій.

У центрі дослідження – підхід, орієнтований на вирішення питання адміністрування виборів. Тобто, центральним питанням є не «як нам впроваджувати Інтернет-голосування», а «які основні проблеми виборчого процесу в Україні і як технології можуть сприяти їх вирішенню».

У результаті дослідження експерти рекомендують наступне:

🔹 Центральна виборча комісія (ЦВК) у короткостроковій перспективі має зосередитися на усуненні давно визначених недоліків у виборчих процесах, серед яких адміністрування встановлення результатів комісіями всіх рівнів, спрощення процедури зміни місця голосування та професіоналізація фахівців у сфері виборів.

🔹 Слід якомога швидше розпочати ініціативу з проведення наукових досліджень під керівництвом ЦВК. Її головна мета – визначити, які моделі електронного та Інтернет-голосування підходять для України.

🔹 Нові технології голосування необхідно протестувати не пізніше аніж за 18 та 24 місяці до проведення будь-яких виборів. Після чого можливо в пілотному режиму протестувати їх на ви виборах невеликого масштабу. На основі цього пілотного дослідження українці зможуть прийняти виважене рішення щодо обмеженого впровадження електронного або Інтернет-голосування на президентських виборах та виборах до Верховної Ради в 2024 році.

🙌 Дякуємо ЦВК за активну участь у процесі створення документу.

📘 Повний текст дослідження: http://bit.ly/2UOeqHs

🌐 Проведення цього дослідження стало можливим за підтримки USAID Ukraine – USAID Україна, Міністерства міжнародних спав Канади (Embassy of Canada in Ukraine) та британської допомоги від уряду Великої Британії (British Embassy Kyiv).

Використане зображення: Glenn Carstens-Peters / Unsplash