Програма “Двигуни громади” для об’єднаних територіальних громад

 Агенція трансформацій «М.CLASS» оголошує перший набір об’єднаних територіальних громад України для участі у програмі «Двигуни громади», яка передбачає розбудову відділів розвитку для ОТГ.

До участі у програмі запрошуються об’єднані територіальні громади зі всіх регіонів України, які мають потребу у створенні або суттєвому зміцненні потенціалу вже існуючих структурних підрозділів, які відповідають за розвиток громади.

Програма буде особливо цінною для новообраних голів та депутатів ОТГ.

В рамках першого відбору буде відібрано до 10-ти пілотних громад.

Заявки на участь у програмі приймаються за посиланням до  30 листопада 2020 р.

Запитання щодо участі у програмі просимо надсилати на електронну пошту agency.m.class@gmail.com

Що ми маємо на увазі під відділами розвитку?

Це один або декілька структурних підрозділів ОТГ, які відповідають  за розробку та реалізацію стратегічних напрямків розвитку громади (назва підрозділу не має визначального значення – головне функції, які він виконує). Ці підрозділи відповідають за розробку та реалізацію місцевих політик, проєктів, програм та інших заходів, спрямованих на підвищення соціально-економічних стандартів у громаді, створення умов для підвищення надходжень до місцевих бюджетів та розвиток людського потенціалу.

Відділи розвитку можуть відповідати за такі напрямки роботи у громаді*:

  • Організація та координація процесу стратегічного планування
  • Залучення коштів програм технічної допомоги через участь у грантових конкурсах
  • Покращення ефективності роботи інших структурних підрозділів ОТГ
  • Разом з іншими структурними підрозділами ОТГ, розробка та реалізація місцевих програм для стимулювання бізнесу, створення нових робочих місць, розвитку інфраструктури, місцевих послуг, культурного середовища, організацій громадянського суспільства та ін.
  • Реалізація заходів для ефективного використання земель та іншого комунального майна
  • Створення умов для розвитку людського потенціалу та неформальної освіти
  • Мобілізація молоді
  • Запровадження інструментів участі громадськості у житті громади (бюджети участі, громадські ради, системи місцевих петицій, відкриті бюджети та ін.)
  • Реалізація заходів з підвищення інвестиційної привабливості територій, підготовка інвестиційних проєктів, економічних профілів громади
  • Розробка та промоція брендів громад
  • Розвиток туризму
  • Розробка та реалізація програм для підтримки молодих підприємців
  • Створення умов для розвитку та втілення інновацій у громаді
  • Налагодження ефективної та прозорої комунікації з громадою та роботи з місцевими організаціями громадянського суспільства

*Перераховані вище види діяльності не є вичерпними, а лише вказані як приклад повноважень відділів розвитку ОТГ.

ЩО МИ ПРОПОНУЄМО?

Організацію роботи відділів розвитку відповідно до місцевих потреб та пріоритетів розвитку. Розробка положень та внутрішньої документації, планування роботи, створення дорожніх карт розвитку пріоритетних напрямків. Визначення індикаторів успішності та процесу моніторингу якості роботи відділів.

Підготовку персоналу для роботи у відділах розвитку ОТГ. Потреба у навчанні підбирається для кожної громади індивідуально, відповідно до рівня підготовки персоналу, місцевих умов та пріоритетів розвитку.

Консультування персоналу відділів розвитку з поточних питань відповідно до потреби. Допомога в організації процесу стратегічного планування, розробці місцевих програм, написанні проєктних заявок до внутрішніх та міжнародних програм технічної допомоги, запровадження інструментів участі громадськості, розробка інвестиційних проєктів, інша консультаційна підтримка. Супровід менеджменту місцевих проєктів.

Виконання деяких функцій відділів розвитку ОТГ протягом перехідного періоду (На період, поки місцевий персонал набуває досвіду та практичних навичок. Перелік функцій узгоджується індивідуально з кожною ОТГ).

ЯКА КОРИСТЬ ДЛЯ ОТГ ВІД УЧАСТІ У ПРОГРАМІ «ДВИГУНИ ГРОМАДИ»?

Результати участі у програмі, будуть чітко прописані в угоді для кожної окремої громади. Залежно від поставлених завдань, ОТГ зможуть отримати: 

  • Підготований персонал, який зможе залучати додаткові кошти з бюджетів різних рівнів, грантові та інвестиційні ресурси для розвитку місцевої громади.
  • Запроваджені дієві інструменти громадської участі (бюджети участі, громадські ради, системи місцевих петицій, відкриті бюджети і т.д.).
  • Запроваджені місцеві програми стимулювання розвитку бізнесу, створення нових робочих місць, розвитку інфраструктури, місцевих послуг, культурного середовища та організацій громадянського суспільства.
  • Покращення ефективності роботи структурних підрозділів ОТГ. Запровадження дієвих, прозорих та демократичних процедур.
  • Повернення коштів, вкладених у програму «Двигуни громади», вже у перший рік після її запровадження, завдяки залученню додаткових позабюджетних коштів, покращенню екосистеми для місцевого бізнесу та залученню інвестицій.
  • Налагодження ефективної комунікації між місцевою владою та громадою.
  • Відповідальний підхід до реалізації передвиборних програм голів та депутатів ОТГ.
  • Звітування перед місцевою радою за виконану роботу Агенцією трансформацій «M.CLASS» відповідно до поставлених завдань та узгоджених індикаторів успішності.

Алгоритм налагодження співпраці

  1. ОТГ заповнює заявку на участь у програмі за посиланням.
  2. Представники агенції контактують із заявником для організації ознайомчого візиту у громаду або проведення онлайн зустрічі.
  3. Представники агенції здійснюють ознайомчий візит у громаду або проводять онлайн зустріч для знайомства, визначення потреб та оцінки ситуації.
  4. ОТГ та агенція узгоджують індикатори успішності, часові рамки, робочий план, кошторис та інші умови співпраці.
  5. Підписання угоди про співпрацю. Мінімальний термін дії угоди – 1 рік.
  6. Реалізація програми «Двигуни громади» в ОТГ.
  7. Звіт на сесії ради ОТГ за виконану роботу відповідно до встановлених індикаторів успішності.
Детальні умови участі у програмі можна завантажити за цим посиланням.
Заявку на участь у програмі «Двигуни громади», можна подати за цим посиланням

Агенція «M.CLASS» – команда фахівців з багаторічним досвідом роботи з розвитку громад та місцевого економічного розвитку. У портфоліо наших експертів є сотні успішно реалізованих проєктів для громад по всій території України. З об’єднаними територіальними громадами ми співпрацюємо з початку адміністративно-територіальної реформи і добре розуміємо реалії в яких їм доводиться працювати. Ми готові до викликів, виконання складних завдань, а найголовніше, заряджені на досягненні сталих позитивних змін для об’єднаних територіальних громад України.