Профільний Комітет розглянув Законопроєкт 4254 “Про публічні консультації” та рекомендує ВРУ прийняти його в цілому

Закон направлений на розбудову демократичного суспільства через створення відкритого, прозорого врядування та залучення громадян до процесу вироблення владних рішень на всіх рівнях.
Експерти Консорціуму (Isar EdnanniaUkrainian Center for Independent Political Research та Центр демократії та верховенства права) дякують усім причетним за долученість і особистий внесок у розвиток демократичних процесів в країні сьогодні.
Зараз як ніколи на часі відновлення України, яке має відбуватися відповідно до 7 керівних принципів, які були затверджені українськими представниками та європейськими партнерами на Міжнародній конференції в Лугано влітку 2022. Це:
☝️партнерство;
☝️спрямованість на реформи;
☝️прозорість, підзвітність, верховенство права;
☝️демократична участь;
☝️залучення стейкхолдерів;
☝️гендерна рівність та інклюзія;
☝️сталий розвиток.
Законопроєкт 4254 «Про публічні консультації» дає відповідь як реалізувати ці принципи на практиці.
Закликаємо народних депутатів ухвалити його в цілому.
Уряд ухвалив План заходів до 2024 року з реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки: https://bit.ly/3EPdhpB
Як все починалося?
У 2020 році експерти консорціуму у складі Isar EdnanniaUkrainian Center for Independent Political Research та Центр демократії та верховенства права, разом з представниками інших громадських організацій створили Карта правових реформ для громадянського суспільства. Згодом почалась робота на Планом заходів. В результаті тривалих консультацій між органами влади та громадським сектором більшість положень Карти потрапила в текст Стратегії.
14 лютого 2023 року КМУ схвалив план реалізації Стратегії, який містить чіткі завдання для міністерств і обласних адміністрацій на 2 роки (2023-2024рр).
Тепер у плані є 43 заходи, з яких ми хочемо підкреслити важливість наступних:
– покращити проєкт закону про створення і діяльність громадських організацій;
– запровадити законодавчі процедур громадської участі на рівні місцевого самоврядування;
– ухвалити закон про публічні консультації;
– врегулювати на законодавчому рівні правові гарантії для свободи мирних зібрань;
– удосконалити умови для створення, діяльності та припинення органів самоорганізації населення;
– удосконалити державні конкурси проектів для ОГС;
запровадити податковв стимули для підтримки ОГС;
– розробити урядові програми з розвитку волонтерської діяльності в Україні;
– спростити систему реєстрації і надання гуманітарної допомоги;
– залучити ОГС до надання соціальних послуг за бюджетні кошти;
– створити умови для розвитку соціального підприємництва;
запровадити на державному рівні “Тиждень громадянського суспільства”;
– провести щорічний урядовий форум громадянського суспільства;
– організувати комунікаційний майданчик для взаємодії правоохоронних органів з представниками ОГС, правозахисних організацій;
– запровадити освітніх програм з менеджменту в ОГС для здобувачів вищої освіти.
Досвід показує, що держава успішно виконує ті плани, де активно залучені громадський сеткор та міжнародні донори. Відтак ми готові інформувати наших партнерів про хід виконання плану та допомагати організувати комунікацію з органами влади. Ми запрошуємо організації долучатися до виконання плану заходів, адже сила у нашій єдності.
*Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки – перший політичний документ нової влади для третього сектору. Стратегія передбачена на 6 років. Вона містить чіткі та амбітні цілі для створення сприятливих умов розвитку ОГС.
Що по механізмам громучасті в Плані заходів до 2024 року з реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки?
В ухваленому документі 2 завдання з 43 стосуються механізмів громадської участі ​​у формуванні та реалізації державної політики:
1. Створення законодавчих передумов для сприяння залученню жителів до вирішення питань місцевого значення, розвитку форм місцевої демократії.
2. Унормування стандартів та загального порядку проведення органами державної влади, органами місцевого самоврядування публічних консультацій.
Експерти Консорціуму (Isar EdnanniaUkrainian Center for Independent Political ResearchЦентр демократії та верховенства права) мають для них рішення.
По першому — розробили, зареєстрували та адвокатуємо Законопроєкт № 7283 «Про народовладдя на рівні місцевого самоврядування», який вже ухвалено Верховною Радою в першому читанні.
По другому — увійшли в робочу групу з доопрацювання до другого читання проекту закону «Про публічні консультації». Вже надали пропозиції з його покращення, більшість з яких увійшли в остаточну редакцію закону та погоджені профільним Комітетом ВРУ. Продовжуємо тісно співпрацювати з народними депутатами для ухвалення закону в цілому.
Що по грошам в Плані заходів до 2024 року з реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки?
У Плані заходів до 2024 року щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки є ще завдання про фінанси для ОГС. В них експерти проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства адвокатують:
1. Збільшення переліку податкових стимулів (пільг) – використання успішних закордонних практик підтримки ГО/БО бізнесом
2. Покращення законодавства, яке забезпечить єдиний підхід до фінансування соцпослуг надавачами з державного і недержавного секторів
3. Просвітництво – роз’яснення про особливості заповнення фінансової звітності та здійснення підприємницької діяльності
4. Діджиталізацію – використання модулів “Е-конкурси” та “Обміни молоддю” онлайн-платформи “ВзаємоДія”
5. Проведення тренінгів щоб навчитись готувати якісні програми (проекти, заходи) та отримати бюджетну підтримку на національному/регіональному/місцевому рівнях
6. Розвиток волонтерської діяльності – внесення змін до Податкового кодексу України та звільнення від оподаткування організацій, які офіційно наймають волонтерів та оплачують їхнє страхування життя та здоров’я.
7. Спрощення системи реєстрації і надання гуманітарної допомоги – розробка нового законопроєкту
8. Розвиток соціального підприємництва
9. Запобігання зловживанням у сфері благодійництва, надання послуг та пільг – аналіз ситуації та проведення заходів, спрямованих на мінімізацію таких ризиків.
Долучайтеся! Роботи вистачить на всіх.
Запрошуємо долучитися до підписання резолюції
Що це за документ?
Це плід важливих двох самітів, які наші партнери – ГО “Нескорені” реалізували разом з нами – Консорціумом Isar EdnanniaUkrainian Center for Independent Political Research та Центр демократії та верховенства права проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства за підтримки USAID – US Agency for International Development та волонтерськими ініціативами України БО “Центр волонтерства та захисту”, ССО “Альфа-Захід”, Благодійний фонд 125, Добро.ДійНародна Самооборона ЛьвівщиниБлагодійний Фонд “Уляни Кузик “Благодійний фонд “Із янголом на плечі”Волонтерська Сотня Львів, Громадська організація “Спілка учасників та волонтерів АТО”, ГО Родини “Небесної Сотні”, Волонтерська Група 201, ГО “Країна – це Ми”.
Цим закликом хочемо привернути увагу влади до ряду важливих тем, які сьогодні турбують волонтерське середовище. Як результат – разом розпочати дієву працю.

Резолюція: https://bit.ly/3ZwMkyu

Форма для підписання: https://forms.gle/wm7iiuicFuFyomJEA

https://www.facebook.com/isar.ednannia/