П’ять замість дванадцяти: на Чернігівщині укрупнюють лісгоспи

З дванадцяти державних лісгоспів на Чернігівщині планують залишити п’ять. Це Городнянський, Корюківський, Ніжинський, Новгород-Сіверський та Чернігівський. Про це на селекторній нараді в Чернігівській ОДА, яка відбулась 18 березня, сказав начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко.

Нині на території області 12 державних лісгоспів. Об’єднання і реформування їх структури запланували на кінець квітня.

Проти цих планів виступили у Семенівці та Добрянці. В останній люди вийшли на мітинг, протестуючи проти ймовірного приєднання їхнього лісгоспу до Городні. Працівники лісгоспу бояться можливих скорочень, а голова громади Світлана Бицько – втрати бюджетоутворюючого підприємства, яке дає 60 відсотків надходжень громади.

За словами голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця, місцеві податки та збори, які платять державні лісогосподарські підприємства, і після реформування будуть сплачуватися до бюджетів тих самих ОТГ, сільських і селищних рад.

Головні структурні підрозділи (лісництва) не ліквідуються та не об’єднуються. Тобто рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів і податок за лісові землі, згідно з чинним законодавством, так і буде перераховуватися до місцевого бюджету – за місцезнаходженням лісової ділянки.

Цього року на Чернігівщині, як і по всій Україні, планують скоротити кількість державних лісгоспів. Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець запевняє – ця реформа значно покращить розвиток і оновлення лісових господарств. Натомість, голови громад бояться звільнення людей і зменшення кількості сплачених до бюджету податків. Про це йшла мова в програмі «Сьогодні. Головне» на Суспільному.

У Чернігівській області 12 держлісгоспів. Всі вони підпорядковуються своїм адміністративним центрам. Зараз їх хочуть скоротити. За словами Юрія Болоховця, уряд поставив завдання провести реформування галузі.

«Скільки залишиться лісгоспів в Чернігівській області залежить від Постанови Кабінету Міністрів України. Орієнтовний початок реформи – друга половина квітня. Саме у цей період може розпочатися один із етапів реорганізації».

Укрупнення, зі слів Болоховця, це один із етапів реорганізації. Їх буде декілька.

«Частковий розподіл функцій, перегляд доцільності переробки на підприємствах, зосередження на нових технологіях охорони лісів і нових технологіях вирощування лісу, ось ключові моменти на яких потрібно концентрувати увагу».

Планами з реформування лісової галузі стурбовані керівники громад, в яких держлісгоспи планують скоротити. Як каже голова Семенівської громади Сергій Деденко, йому відомо про плани приєднання ДП «Семенівське лісове господарство» до лісгоспу у Новгороді-Сіверському. З його слів, їхнє підприємство за рік сплачує до бюджету понад 11 мільйонів 213 тисяч гривень податків.

Це плата за землю, рентна плата та податок на доходи фізичних осіб. Саме це громада і боїться втратити.

Слова Сергія Деденка заперечує голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

«ПДФО розщеплюється по місцю конкретної роботи людей, в даному випадку – лісництв. Всі лісництва і цехові підрозділи, які працюють в Семенівській ОТГ і будуть сплачувати ПДФО громаді», – зазначив Болоховець.

Також Юрій Болоховець додав, що реформа спрямована на те, щоб посилити підприємства, які залишаться. Нині, з його слів, вони позбавлені можливості розвиватися.

«За минулий рік підприємство (мова про ДП «Семенівське лісове господарство») сплатило більше 45 % від доходу, 80 % з них – виплати, а за 20 % прибутку підприємство не зможе розвиватися і оновлюватися сучасними засобами».

Де будуть центри нових лісгоспів – вирішуватиме обласна комісія, яка заслуховуватиме спеціалістів лісгоспів.

«Громаді потрібні кошти, а не ліси, а ліси потрібні ефективним господарям» – сказав Юрій Болоховець.

https://suspilne.media/