Рада визнала Революцію Гідності одним з ключових моментів українського державотворення

Верховна Рада проголосувала за визначення Революції Гідності одним з ключових моментів українського державотворення.

Це заява у зв’язку з річницею Євромайдану. “За” проголосували 295 народних депутатів. Від ОПЗЖ не було жодного голосу.

”Схвалення Заяви є необхідним для надання політичної оцінки подіям Євромайдану, Революції Гідності та їхнім наслідкам. Зокрема, надається оцінка діям Віктора Януковича, міліцейських підрозділів «Беркут» та іншим особам і організаціям, які вчиняли протиправні дії”, – йдеться у пояснювальній записці.

Проект постанови включає позицію Верховної Ради України щодо:

  • визначення Революції Гідності одним з ключових моментів українського державотворення та виразник національної ідеї свободи, недопустимості зволікання із розслідуванням «справ Майдану»,
  • важливості пам’яті про Героїв Небесної Сотні,
  • неприпустимості узурпації влади,
  • політичної оцінки режиму Віктора Януковича,
  •  засудження протиправних дій окремих співробітників підрозділів міліції «Беркут», окремих міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів, інших осіб під час Революції Гідності,
  • важливості мирних зібрань та неприпустимості сваволі,
  • європейських цінностей, як фундаменту Української держави.

Нагадаємо, протести на Майдані Незалежності в Києві розпочалися 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабінету Міністрів про призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і значно поширилися після силового розгону демонстрації в Києві вночі 30 листопада. Протести, які з кінця 2013 року відбувалися у формі мітингів, демонстрацій, студентських страйків та силова протидія протестам із боку влади призвели до відкритого силового протистояння, яке надалі переросло у Революцію гідності.

У період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, найбільше – 20 лютого.