Рада змінила реформу прокуратури: що передбачає закон

Верховна рада схвалила в другому читанні законопроект №5157 для внесення змін у реформу прокуратури. Закон передбачає безальтернативну обов’язковість проходження атестації для претендентів на посади прокурорів.Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання Ради.

Документ підтримали 293 нардепи.

Проект закону вводить обов’язковість атестації для вступу на посаду прокурора в Офісі генерального прокурора, обласній чи окружній прокуратурі, в тому числі в разі відновлення на посадах за рішеннями судів.

Документ пропонує можливість завершення розпочатих до 1 вересня 2021 року процедур відбору та дисциплінарного провадження.

У законі прописана сталість дії кадрових комісій ОГП, обласних прокуратур, які забезпечують проведення атестації прокурорів. Створення, визначення періоду та порядку роботи таких комісій здійснює генпрокурор.

Відновлюється дія положень закону “Про прокуратуру” в частині формування складу органу, що здійснює дисциплінарне провадження. Генпрокурору дають право приймати рішення про скликання всеукраїнської конференції прокурорів.