Руслан Рябошапка: Реформа прокуратури – це її майбутнє життя на багато років вперед і саме ми несемо за це персональну політичну відповідальність

«Реформа прокуратури – це не моя забаганка, не моя ідея. Це насправді сенс державної політики у правоохоронній сфері. Так, посадки це важливо і це актуально, але це епізоди у житті країни, а реформа прокуратури – це її майбутнє життя на багато років вперед і саме ми несемо за це персональну політичну відповідальність», – наголосив Генеральний прокурор.

Сьогодні на позачерговому засіданні Верховної Ради Генпрокурор нагадав, що шість місяців тому, за підтримки Глави Держави і Парламенту, розпочалася реформа прокуратури. «Ми є єдиним правоохоронним органом, який розпочав реальну реформу, який розпочав реальні зміни. І я вважаю, що це є одним із наших, можливо, і найголовніших здобутків за останні шість місяців», – наголосив він.

«З іншого боку, це не тільки наш здобуток, нас за це і критикують, адже ми прибрали з прокуратури прокурорів, які зливали, продавали і купували справи, що дратує «рішал» різного типу не тільки в центрі, а і в регіонах, тому що і місцеві князьки втрачають власну недоторканність», – додав Генеральний прокурор.

Реагуючи на закиди щодо нібито відсутності посадок, Руслан Рябошапка нагадав, що для розслідування топ-корупції в Україні створена окрема антикорупційна інфраструктура: НАБУ, САП і Антикорупційний суд, які відповідають за так звані топ-посадки, зауваживши, що Офіс Генерального прокурора не має впливу на цю антикорупційну інфраструктуру, адже саме це було однією із запорук незалежності і ефективності цієї системи.

«З іншого боку, якщо говорити про корупцію середнього рівня та нижче, то за шість місяців 766 проваджень було передано до суду, 880 осіб фігурує у цих провадженнях, 250 корупціонерів отримали свій вирок, тобто посадки таки є», – зазначив Генпрокурор.

Руслан Рябошапка також назвав дивним, що однією з претензій до Офісу Генерального прокурора, є нібито блокування розслідування справи загиблої Катерини Гандзюк. Він нагадав, що нещодавно завдяки спільним зусиллям Офісу Генпрокурора та СБУ вдалося затримати одного з фігурантів і значно просунутися у розслідуванні цієї справи.

У середу Генеральний прокурор Руслан Рябошапка разом з керівниками правоохоронних органів взяв участь у позачерговому засіданні Верховної Ради України.