Рік роботи НАЗК: запобігання та виявлення корупції

Напрям запобігання та виявлення корупції — один із найбільш об’ємних у НАЗК. Він поєднує в собі стратегічний аналіз із питань запобігання корупції, координацію антикорупційних уповноважених та взаємодію з викривачами.
Напрям очолює Сергій Деркач, який має національний та міжнародний досвід у галузі запобігання та розслідування корупційних правопорушень, брав участь у міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки ООН в Ліберії та був проєктним менеджером найбільшого антикорупційного проєкту ЄС в Україні.
📢 «У напрямі запобігання та протидії корупції НАЗК працює дуже сильна команда, — розповідає Сергій Деркач. — Завдяки цьому протягом 2020 року ми розробили і запустили основні інструменти, які допоможуть ефективно запобігати корупції в державному та приватному секторах».
Основні перемоги в запобіганні та виявленні корупції за рік роботи нової команди НАЗК:
💪 Стратегічний аналіз із питань запобігання корупції:
🔹 Запрацював механізм антикорупційної експертизи. Фахівці НАЗК розробили інноваційні методологію та порядок проведення антикорупційної експертизи проєктів нормативно-правових актів, а також провели 50 експертиз. Висновки антикорупційної експертизи НАЗК відтепер передбачають детальні рекомендації, як усунути корупціогенні фактори, та надаються авторам цих документів (https://bit.ly/2EpCnyC).
🔹 За результатами дослідження визначено групу найбільш вразливих до корупції галузей публічного управління та економіки. Детально описані найбільш поширені корупційні схеми, що існують у сфері земельних відносин в Україні, а також розроблені рекомендації для їх усунення (http://bit.ly/3ikvGhp).
💪 Розбудова мережі антикорупційних уповноважених:
🔹 Розроблена концепція навчання працівників уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції публічного сектору, яка визначає шляхи системного формування професійної компетентності спільноти уповноважених (https://bit.ly/2LvYWG6).
🔹 У рамках цієї концепції 1100 антикорупційних уповноважених залучено до заходів професійного навчання, розроблено та проведено 2 навчальні курси та 23 вебінари для антикорупційних уповноважених.
🔹 Уперше оцінена ефективність роботи антикорупційних уповноважених та оприлюднено детальний огляд, що визначає засади розвитку їхньої діяльності (http://bit.ly/2LCjNra).
💪 Взаємодія з викривачами:
🔹 Протягом року виграно 15 справ щодо порушення прав викривачів, у яких НАЗК виступало на стороні викривача.
🔹 Уперше внесено приписи про порушення трудових прав викривачів та захист їхніх прав на конфіденційність.
🔹 Запущений спільний з lifecell проєкт «Телеком без корупції», спрямований заохочувати викривання корупції в галузі телекому.
Протягом року команда з запобігання та виявлення корупції напрацювала основу для проєктів, які будуть впроваджені протягом 2021 року:
▪️оновлення Реєстру корупціонерів, Порталу викривачів та Порталу уповноважених;
▪️дослідження стану антикорупційної доброчесності серед держслужбовців, результати якого будуть представлені незабаром;
▪️презентація методології оцінювання корупційних ризиків та типової антикорупційної програми юридичних осіб;
▪️впровадження низки навчальних курсів для уповноважених.
На изображении может находиться: 1 человек, текст