Славоміра Новака, ексголову Укравтодору, затримали за підозрою в корупції

Співробітники Гданського відділення антикорупційного бюро Польщі затримали колишнього голову “Укравтодору” та ексміністра транспорту Польщі Славоміра Новака за підозрою в корупції.

Як йдеться на сайті відомства, Новака підозрюють не тільки в корупції, але також в управлінні організованою злочинною групою.

Зранку в понеділок про обшуки в “Укравтодорі” також повідомили українські НАБУ та САП: кажуть, співпрацюють з польськими колегами в рамках спільного розслідування. Близько 50 обшуків одночасно проходять у Києві, Львові та на території Польщі.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, діяльність злочинної організації, про яку йдеться у справі, “була скерована на розкрадання коштів міжнародних організацій, які виділяли кошти для ремонту доріг в Україні”.

Події, які вивчалися спільною слідчою групою стосуються 2016-2019 років.

“Пам’ятаю коли вперше познайомився з паном Славоміром, мені сказали, що це може бути перший керівник “Укравтодору”, до якого не буде питань у правоохоронців. Дива не сталось”, – написав він у Facebook.

Центральне антикорупційне бюро Польщі підозрює, що організовану злочинну групу очолював сам Новак.

У нього подвійне громадянство. Артем Ситник каже, що для українських правоохоронців не принципово, де саме відбуватимуть покарання порушники закону.

Серед затриманих також є колишній командир військової частини GROM №2305 Даріуш Завадка і бізнесмен з Гданська Яцек П.

Затриманих доставлять до прокуратури, де їм висунуть звинувачення.

Із жовтня 2016 до 2019 року виконував обов’язки керівника “Укравтодору”.

У вересні 2019 року Національне агентство з запобігання корупції оголосило, що порушило справу у зв’язку з поданням неправдивої декларації Славоміром Новаком. НАЗК стверджувало, що він недооцінив вартість свого автомобіля та приховав кошти на банківських рахунках.

Новак виграв цю справу проти НАЗК у київському суді. Він довів, що адмінпротокол НАЗК за нібито декларування ним недостовірних відомостей є необґрунтованим та неправомірним.

https://www.bbc.com/ukrainian/news-53469906