Спостерігачі ОПОРИ повідомили правоохоронців про факти ймовірних порушень виборчого законодавства

Протягом тижня з 14 по 20 лютого 2022 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА двічі зверталися до правоохоронних органів із заявами про виявлені порушення щодо проведення агітації на користь кандидатів Олександра Ломаки («УДАР Віталія Кличка») та Олега Робейка («Народовладдя»).

16 лютого 2022 року у місті Чернігові на проспекті Миру, 12, проспекті Миру, 25 та по вул. Шевченка, 9 представники ОПОРИ виявили друковані матеріали з ознаками агітації на користь кандидата від політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Олександра Ломаки на носіях зовнішньої реклами (сітілайтах). Друковані матеріали містили зображення, прізвище та ім’я кандидата, проте не містили інформації про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та відповідальну за друк особу.

Зокрема, сітілайт містив зображення першої шпальти випуску газети «Деснянська правда» від 27 січня 2022 року, де було опубліковано матеріал під назвою «Владислав Атрошенко і голови громад висунули єдиного кандидата в народні депутати по 206-му виборчому округу – Олександра Ломако».

20-02-2022_OPORA_Chernihiv_zayava_city

Нагадаємо, що Олександр Ломако був офіційно зареєстрований кандидатом Центральною виборчою комісією 9 лютого 2022 року.

Відтак, про виявлені матеріали з ймовірними ознаками адміністративних правопорушень спостерігачі повідомили правоохоронців з проханням здійснити перевірку зафіксованих фактів і скласти протоколи про адміністративні правопорушення щодо замовників та розміщувачів агітаційних матеріалів з порушенням вимог щодо їх маркування та розміщення.

Відповідно до частин 1, 2 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Передвиборна агітація може здійснюватися шляхом розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами.

Згідно із частиною 8 статті 74 цього ж закону забороняється розміщення політичної реклами в одному блоці з комерційною чи соціальною рекламою.

У частині 2 статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться про те, що порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами – розповсюджувачами реклами –тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

17 лютого 2022 року у Чернігові спостерігачі ОПОРИ також зафіксували розміщення друкованих агітаційних матеріалів на користь кандидата у народні депутати від політичної партії «Народовладдя» Олега Робейка на опорах електромереж, спеціально обладнаних дошках оголошень для розміщення агітматеріалів, а також на дошках оголошень біля під’їздів житлових будинків по вул. Жабинського, вул. Івана Мазепи та пр-т Перемоги. Матеріали містили зображення, прізвище та ім’я кандидата Олега Робейка, проте, не містили відомостей про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та відповідальну за друк особу.

20-02-2022_OPORA_Chernihiv_zayava_Robejko_1

20-02-2022_OPORA_Chernihiv_zayava_Robejko_2

20-02-2022_OPORA_Chernihiv_zayava_Robejko_3

Відтак, представники ОПОРИ звернулися до правоохоронних органів з повідомленнями про вчинення адміністративних правопорушень. Повідомлення зареєстровані в журналі єдиного обліку.

Центральна виборча комісія зареєструвала Олега Робейка («Народовладдя») кандидатом у народні депутати України у виборчому окрузі №206 відповідно до постанови №39 від 15 лютого 2022 року.

Згідно із частиною 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Відповідно до частини 23 статті 74 цього закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з частиною 1 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також у частині 2 статті 212-13 КУпАП йдеться про те, що розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, впродовж усього виборчого процесу в окрузі №206 працюватиме гаряча лінія Громадянської мережі ОПОРА. Закликаємо усіх виборців інформувати спостерігачів про порушення: +38 067 720 16 68.

За коментарями звертайтеся:

Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівський області

тел.: +380937656931

e-mail: chernihiv@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за проміжними виборами народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №206, які відбудуться 27 березня. З початку виборчого процесу свою роботу вже розпочали довготермінові спостерігачі, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі на дільницях. Повідомляйте спостерігачів про виборчі порушення за номером гарячої лінії: +38 067 720 16 68. Оперативні новини щодо спостереження читайте також на Facebook-сторінці ОПОРА Чернігів: www.facebook.com/opora.chernihiv