Справа буринських патріотів: соратники Віктора Ладухи вийшли на волю

Юлія Тимошенко обіцяє ініціювати розслідування щодо правоохоронців, які сфабрикували замовну справу.

Суд пом’якшив запобіжні заходи для заступника мера Бурині, ветерана російсько-української війни Євгена Базими, та депутата Буринської міськради Олександра Гудименка. 27 травня соратники міського голови Бурині Віктора Ладухи вийшли на волю.

“Ця справа замовна. Підґрунтя – спроба усунення Віктора Ладухи від посади буринського міського голови, аби створити перешкодити в діяльності міської ради”, – заявив після звільнення Євген Базима.

Олександр Гудименко, своєю чергою, поскаржився на проблеми зі здоров’ям внаслідок незаконного ув’язнення.

“Мене три рази забирала швидка допомога в лікарню. Пройшов обстеження, є в організмі порушення. Тут в мене здоров’я і похитнулось”, – зазначив Олександр Гудименко.

Передували звільненню два важкі дні судових баталій. Прокурор вимагав подовжити Гудименку та Базимі арешт. Захисники ж наполягали: справа політично вмотивована і юридично нікчемна.

“Я сьогодні бачу очі прокурора 2010-го року. Що це за справа? Кажуть, що є покази якихось утаємничих свідків, у яких хтось від когось чув, хтось можливо щось бачив, що нібито ця людина була колаборантом. При цьому є лист керівника української військової розвідки, що це не так. У нас є лист прикордонної служби про те, що це не так. Нема справи, ваша честь, як такої”, – заявив під час судового засідання народний депутат від “Батьківщини” Сергій Власенко.

Кілька народних депутатів прийшли до зали суду з клопотанням про взяття буринців на поруки.

“Я прошу вас підтримати адвокатів, хай (підозрювані, – ред.) їдуть сіють та займаються польовими роботами, хай вирощують хліб та рятують країну. Рятують країну хлібороби, воїни”, – звернувся до суду народний депутат Іван Кириленко.

Зрештою, суддя відмовив прокурору, але дозволив звільнити буринців лише після внесення застави. Тим часом лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко вже пообіцяла звернутись до Генеральної прокурорки з вимогою провести розслідування щодо правоохоронців, які без суду ув’язнили буринців.

“Ми обов’язково проти поліцейських та прокурорів, які підписували усі ці незаконні рішення, підготуємо заяву про злочин разом з нашими адвокатами та депутатами. І я особисто ці заяви про злочин занесу до генерального прокурора, голови СБУ, до міністра внутрішніх справ, для того, щоб почати розслідування по цим людям і щоб далі було неповадно”, – заявила лідерка “Батьківщини”.

Нагадаємо, Віктора Ладуху, Євгена Базиму та Олександра Гудименка прокуратура підозрює у «колабораціонізмі». Жодних доказів цього не має, кажуть адвокати. Навпаки, Ладуха та Гудименко під час окупації Бурині не контактували з окупантами, допомагали людям продуктами харчування та гуманітарною допомогою. А Базима з початку війни був у Конотопі в лавах тероборони.