Сучасне рабство: як не потрапити на гачок

Пандемія призвела до значного збільшення рівня безробіття в Україні, повідомляє УНІАН. Через карантинні обмеження без роботи залишилося близько пів мільйона людей. І це тільки офіційні цифри. Реальна картина набагато гірша. Коли карантин послабили, українці кинулися шукати роботу за кордоном. Експерти зазначають, що кількість резюме, які наші співгромадяни розсилають роботодавцям у інших країнах, помітно зросла. Українці готові працювати в Італії, Німеччині, Росії, Чехії та Польщі.

Зараз люди часто поспішають погодитися на будь-яку вакансію, аби тільки встигнути «проскочити між хвилями епідемії», доки кордони знову не закрили. Не маючи часу вдумливо обміркувати всі пропозиції, українці наражаються на серйозну небезпеку. Торгівці людьми можуть використовувати уразливий стан безробітних для того, щоб отримати безкоштовну робочу силу.

Ми неодноразово розповідали про сотні жертв транснаціонального злочинного угруповання, що діє в Україні як мінімум з 2015 року. Його члени обманом вивозять громадян України до Росії і там шантажем і погрозами примушують розповсюджувати наркотики.

Чотири роки тому українська поліція затримала чотирьох таких вербувальників – трьох українців і одного громадянина Молдови. Правоохоронці припускали, що кількість їхніх жертв може сягати тисяч осіб. Злочинний бізнес мав дуже складну структуру: із власними юристами, службою безпеки, «відділом кадрів», менеджерами з реклами.

Від маршрутки до «Телеграму»

Але, незважаючи на широкий розголос, історія на цьому не завершилася. Українські правоохоронці продовжують час від часу затримувати рекрутерів, членів угруповання, які працюють на українському боці. І рекламні оголошення про чудову високооплачувану роботу за кордоном можна де-не-де побачити і сьогодні. Хоча, зазначимо, не так часто, як кілька років тому. Все ж таки тотальний локдаун через пандемію примусив численні «відділи кадрів» угруповання збавити обороти.

Раніше для реклами таких вакансій використовували транспорт. Більшість жертв злочинної групи, про яку йшлося, побачили оголошення в автобусах, тролейбусах, маршрутках. Дехто – в газеті. Сьогодні біржа нелегальної праці майже цілком перейшла в режим онлайн. Оголошення про цікаве та вигідне працевлаштування з’являються на сайтах, що спеціалізуються на пошуку роботи. Щоправда, швидко зникають, з’являючись вже на інших платформах з іншими номерами телефонів. Кілька місяців тому ми відслідковували на сайті OLX онлайн-оголошення за запитом «курьер Россия». Ось що, серед іншого, знайшли: «проезд и проживание за счет работодателей, от вас никаких вложений». Магазин кальянів «Лампа Алладина» шукає співробітників. Умови праці – чудові, зарплатня – 3 тисячі доларів на місяць.

За кілька днів оголошення зникло, але вигулькнуло вже інше, подібне. А ось вже інший вейп-магазин шукає співробітників. Це вже весна цього року. Нагадаємо, у російських колоніях перебувають сотні українців, які стали жертвами торгівлі людьми, яких саме такими оголошеннями заманили в пастку. Але очевидно, наївні «новобранці» все одно знаходяться.

Зараз ми не знайшли подібної реклами на офіційних сайтах працевлаштування і оголошень. Але безліч телеграм-каналів продовжують запрошувати людей 18–40 років на посаду кур’єра.

Кілька порад

Дізнавшись про долі десятків жертв торгівлі людьми, ми виробили кілька рекомендацій для українців, що шукають роботу за кордоном.

Золоті гори, які обіцяє роботодавець, мають одразу насторожити. Не висуваючи до найманого працівника ніяких вимог, окрім загальної адекватності та порядності, фірма пропонує заробітну плату до трьох тисяч доларів? Та ще й вимушена шукати працівників за кордоном? Є про що задуматися.

Утім, злочинці часто враховують це і пропонують загалом не захмарні умови.

Реклама фірми, що шукає співробітників, має відповідати вимогам законодавства України і включати назву організації, її адресу, номер ліцензії. Усі ці дані варто перевірити. Вказаної адреси може просто не існувати або там буде розташовано щось інше. Треба, однак, враховувати, що ліцензія може бути видана на підставну особу або фірму-посередника.

Не поспішайте давати хоч кому свої документи. Саме так потрапили в халепу більшість жертв російських вербувальників. Навіть коли хлопці розуміли, що їм доведеться працювати наркокур’ерами і відмовлялися від роботи, злочинці шантажували їх тим, що точно знають, де живуть їхні рідні.

Дивно, коли вимагають погодитися на роботу якнайшвидше – мовляв, охочих до праці безліч. Якщо це так, навіщо ж фірма шукає працівників по райцентрах сусідньої держави? Потенційній жертві просто не дають часу на виважене міркування.

Не варто йти на співбесіду, не попередивши нікого з рідних або друзів. Навпаки, варто взяти когось із собою. Адже злочинці обробляють професійно, із застосуванням різноманітних психологічних технік. При свідках це зробити важче.

Не потрапляйте у боргову залежність від роботодавця. Залізничні квитки, житло, телефонний зв’язок, гроші на перші дні перебування в іншій державі – все це отримували люди, які потім опинилися у рабстві. Всі проїзні документи, питання з візами варто вирішувати самотужки, не покладаючись виключно на фірму, яка пропонує вам роботу.

І взагалі, перед укладанням трудового договору за кордоном варто порадитися з юристом.


Дана публікація була профінансована грантом від Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань (INL) Державного департаменту США. Думки, результати та висновки, викладені в цій публікації, є авторськими і не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

This publication was funded by a grant from the Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the authors and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.

http://khpg.org/index.php?id=1598899425