ТОП-20 найпоширеніших корупційних ризиків у діяльності ВЛК ЗСУ: НАЗК запропонувало шляхи їх мінімізації

НАЗК провело стратегічний аналіз корупційних ризиків у діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК) Збройних Сил України (ЗСУ) на виконання п. 5 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30.08.2023 «Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», введеного в дію Указом Президента України від 12.09.2023 № 576/2023.

Фахівці НАЗК проаналізували нормативно-правові акти, що регулюють діяльність ВЛК ЗСУ, опрацювали інформацію щодо діяльності ВЛК, отриману від Міністерства оборони України, Міністерства охорони здоров’я України, Офісу Генерального прокурора, Державного бюро розслідувань, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та провели робочі зустрічі з представниками профільних громадських організацій.

У дослідженні проаналізовано статистичні дані обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки щодо діяльності ВЛК з 2021 року до вересня 2023 року. Також виокремлено джерела корупційних ризиків та ідентифіковано топ-20 найпоширеніших.

Крім того, НАЗК розробило рекомендації щодо усунення та/або мінімізації ідентифікованих корупційних ризиків, що забезпечить зміцнення гарантій дотримання прав призовників, військовослужбовців і військовозобов’язаних шляхом удосконалення діяльності ВЛК.

Результати дослідження будуть надіслані для відповідного реагування суб’єктам, відповідальним за мінімізацію/усунення корупційних ризиків, та Президентові України.

Наголошуємо, що лише активна позиція Міністерства оборони України та Міністерства охорони здоров’я України щодо виконання наданих НАЗК рекомендацій дасть змогу мінімізувати ідентифіковані корупційні ризики, сприятиме виконанню вимог щодо несумісності корупційних практик у діяльності ВЛК та зменшить навантаження на правоохоронну та судову системи.

Із дослідженням “Корупційні ризики у діяльності військово-лікарських комісій Збройних Сил України” можна ознайомитися за посиланням.