Україна на першому місці серед нещасливих держав – дослідження

Дослідники опитали респондентів у 15 країнах світу.

Українці виставили найнижчу оцінку за 10-бальною шкалою “задоволеності життям тут і зараз”, унаслідок чого Україна стала найнещасливішою серед опитаних 15 країн.

Соціологи попросили респондентів визначити їх рівень задоволеності життям на даний момент. Для цього було поставлено питання: “Будь ласка, уявіть сходи зі щаблями від 0 в основі до 10 на вершині. Вершина сходів представляє найкраще можливе для вас життя, а основа — найгірше із можливих. На якому щаблі ви перебуваєте зараз?”

1

2

На верхній площадці найбільше американців, фінів та бразильців. На нижніх щаблях — українці, росіяни і китайці. Лідирують переважно країни західної демократії, які мають високі життєві стандарти, верховенство права, демократичні свободи і масу інших все ще недосяжних для України ознак цивілізації. Західні держави сьогодні все ще сильні, і люди в них відчувають себе щасливішими.

“Глобальне дослідження щастя і політичних поглядів”, за словами авторів, охопило репрезентативною вибіркою 51,9% населення світу. Польові роботи у 15 країнах у травні–червні 2019 року проводила компанія Schoen Consulting, а їх аналіз та підготовку забезпечив Джордж Вард — дослідник Массачусетського Технологічного інституту, співавтор Всесвітньої доповіді про щастя 2019 року. Звіт був підготовлений за замовленням Фонду Віктора Пінчука. “Щастя зараз” є темою 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

Детальніше про результати дослідження читайте у матеріалі Юлії Мостової “Зробіть нас щасливими!” у тижневику “Дзеркало тижня. Україна”.