Україна та ЄС підписали низку угод у сфері фінансування різних проектів

У рамках 22-го саміту Україна-ЄС Київ підписав три угоди з Європейською Комісією і три угоди з Європейським інвестиційним банком, спрямовані на фінансування різних проектів.

Зокрема, у вівторок у Брюсселі було підписано угоду між урядом України та Європейською Комісією про фінансування заходу “Програма ЄС “Міцні регіони” на суму €30 млн.

У поясненні до документа зазначено, що метою укладення угоди є залучення допомоги ЄС для підвищення стійкості України до таких загроз, як пандемія COVID-19, дестабілізація, гібридні загрози. Ще однією метою є збільшення потенціалу української держави у сфері побудови миру шляхом підвищення безпеки в регіонах, безпосередньо постраждалих від конфлікту, незаконної анексії Криму.

Допомога ЄС також буде спрямована в регіони місцевим органам влади для реагування на наслідки пандемії COVID-19.

Також підписано угоду між урядом України та Європейською Комісією про фінансування заходу “Механізм розвитку громадянського суспільства України” на суму €20 млн, метою якої є залучення допомоги ЄС для зміцнення демократії в Україні. Допомогу буде спрямовано на підвищення спроможності організацій громадянського суспільства брати участь у розробці політик, допомагати в просуванні реформ, на створення загалом більш сприятливого середовища для роботи громадянського суспільства в Україні.

Крім того, підписано угоду між урядом України та Європейською Комісією про фінансування заходу “Кліматичний пакет для стабільної економіки: (CASE) в Україні” на суму €10 млн.

Угода передбачає розробку та реалізацію політики й заходів, які ефективно підтримуватимуть перехід до кліматично нейтральних, чистих, ресурсоефективних і безпечних енергопостачання і споживання.

Допомогу буде надано для розвитку дрібномасштабних проектів у сфері відновлюваної енергії, надання консультацій щодо оптимальних рішень для економічно ефективного постачання тепла та гарячої води в муніципалітетах, розробки планів міської мобільності тощо.

Крім того, ця угода передбачає створення спільного ресурсного центру з питань кліматичних інновацій між Україною і ЄС і реалізацію “зелених” заходів у рамках Національної транспортної стратегії до 2030 року.

Усі три документи від України підписала віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, від Європейської Комісії – єврокомісар з питань європейської політики сусідства та розширення ЄС Олівер Варгеї.

Також було підписано три угоди з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Однією угодою ЄІБ профінансує проект “Енергоефективність громадських будівель в Україні” на суму €300 млн. Документ від України підписав міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов, від Європейського інвестиційного банку – віце-президент ЄІБ Тереза Червінська. Допомогу ЄІБ буде спрямовано на теплоізоляцію дахів, підвалів і стін, енергоефективні вікна та скління, енергоефективне освітлення, системи регенерації втрат тепла, інвестиції у відновлювані джерела енергії, якщо вони є частиною ширших інвестицій в енергоефективність, та інші компоненти, які банк розглядає як елементи енергоефективності.

Гарантійну угоду між урядом України та ЄІБ “Логістична мережа (Модернізація і цифровізація “Укрпошти”) ” на суму €30 млн підписали міністр інфраструктури України Владислав Криклій і віце-президент ЄІБ Ліліана Павлова.

Підписання угоди забезпечить закупівлю сортувального обладнання, створення трьох сортувальних об’єктів, зокрема, будівництво хабу у Львові та 22 сортувальні депо в цілому, впровадження систем автоматичного відстежування пересування вантажів. Повернення коштів позики передбачається здійснити повністю за рахунок коштів кінцевого бенефіціара – АТ “Укрпошта” впродовж 20 років.