Україна цьогоріч отримала 38,5 млрд дол. міжнародної допомоги

Яку фінансову міжнародну допомогу нині отримує Україна і чи здатна в майбутньому погасити борги, на Армія FМ розповів економіст Центру економічної стратегії Максим Самойлюк.

Більш ніж половина всіх видатків державного бюджету України нині спрямовані на фінансування сектору оборони, усі інші критичні в воєнний час видатки держава фінансує завдяки іноземній допомозі, зазначає економіст Максим Самойлюк.

– Соціалка, охорона здоров’я, освіта та інше ми фінансуємо за рахунок іноземної допомоги, яку отримуємо від урядів різних країн та міжнародних фінансових організацій, однією з яких є МВФ.

Як розповів Максим Самойлюк, міжнародна допомога надходить у формі грантів, які Україні не треба повертати, а також кредитів.

– Більша частина – це кредити. Слід зауважити, що вони пільгові на вигідних для нас умовах. Гранти становлять близько третини такої допомоги і переважно більшість надходить від США.

За словами експерта, найбільше фінансової допомоги Україна отримує від США.

– Торік нам надавали гранти Німеччина, Іспанія, Фінляндія, Ірландія, Швейцарія, а також Бельгія, Ісландія, Естонія. Але на фоні грантового фінансування від США, а цього року це 11 млрд доларів, усі інші країни сумарно надали 300 млн доларів грантів. Загалом ми отримали в 2023 році іноземного фінансування 38,5 млрд доларів.

Україна виконала одну з умов МВФ у фінансовій сфері – дорожню карту управління публічними інвестиціями, зауважує фінансовий експерт.

– Окрім того, щоб ухвалити цю дорожню карту, її потрібно виконати. У нас є час до кінця наступного року. В цілому ж наразі за програмою МВФ у нас є 35 різноманітних умов і до березня 2024 року нам потрібно виконати п’ять. І ця умова про дорожню карту не є однією з них, її оцінка буде пізніше.

У МВФ заявили, що держборг України через два роки перевищить 100% ВВП, але нині це не є критичним, переконаний економіст.

– Більша частина міжнародної допомоги є кредитною і зараховується в наш держборг. За час широкомасштабного вторгнення росії серйозно постраждала економіка і впав ВВП. Якщо ми оцінюємо держборг відповідно до ВВП, то цей індикатор зріс.

Після перемоги нам потрібно буде уже відходити від фінансової допомоги, виходити на зовнішні ринки, отримувати комерційне кредитне фінансування. І тут уже будуть важливими ці індикатори, але наразі це не є критичним.

Також Максим Самойлюк розповів, коли та які види боргів Україна має повернути міжнародним партнерам.

– Основний борг – перед МВФ – списати неможливо, оскільки цій організації борги повертають всі. Другий вид боргу – перед урядами країн та міжнародними фінансовими організаціями, які погодилися щонайменше до 2027 року призупинити виконання цих боргів.

Третій вид – борги перед іноземними фондами та інвестиційними компаніями. До 2024 року ми теж за ними нічого не платимо. Але потім уряд буде домовлятися з кредиторами, на яких умовах відтерміновувати погашення цих боргів.

Про повне списання боргів мова не йде, бо оголосивши дефолт, Україні буде складно відновити репутацію і надалі отримати кредити, резюмував економіст.

 

https://ces.org.ua/ukraina-cogorich-otrimala-385-mlrd-dolariv/