УКРАЇНЦІ ВВАЖАЮТЬ АНТИКОРУПЦІЙНУ РЕФОРМУ НАЙВАЖЛИВІШОЮ

  • На думку громадян, першочерговими є такі 5 реформ: Антикорупційна реформа (63%), охорони здоров’я (57%), пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту (52%), реформа органів правопорядку – судів, прокуратури, поліції (37%),  люстрація чиновників  (33%).
  • Ці п’ять реформ визнані першочерговими в усіх регіонах України, проте з певними регіональними відмінностями: у Західному  регіоні значно більшої ваги надають антикорупційній реформі (76,5%) та реформуванню армії (32%) і порівняно  менше – соціальним реформам. А у Східному  регіоні беззаперечну першість мають соціальні реформи – охорони здоров’я (62%) та пенсійна реформа (58%).
  • Є певні відмінності у визнанні першочерговості реформ  виборцями різних політичних сил.

Для виборців партії «Слуга народу» першочерговими реформами є:

Антикорупційна реформа – 69%

Охорони здоров’я  – 59%

Пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту  – 50%

Реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 39%

Люстрація чиновників (перевірки та можливі звільнення) – 33%

  • Для виборців партії «Опозиційна платформа – За життя» першочерговими реформами є:

Охорони здоров’я  – 66,5%

Пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту  – 63%

Антикорупційна реформа – 47%

Реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 36%

Відбудова економіки на територіях Донбасу, контрольованих Україною – 33,5%

  • Для виборців партії «Батьківщина»  першочерговими реформами є:

Пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту  – 63%

Антикорупційна реформа – 62%

Охорони здоров’я  – 61%

Реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 40%

Люстрація чиновників (перевірки та можливі звільнення) – 34%

Реформування армії, зміцнення обороноздатності –  32%

  • Для виборців партії «Європейська солідарність»  першочерговими реформами є:

Антикорупційна реформа – 69%

Охорони здоров’я – 58%

Пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту – 55.5%

Реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 49%

Реформування армії, зміцнення обороноздатності – 37%

  • Для виборців партії «Голос»  першочерговими реформами є:

Антикорупційна реформа – 76%

Охорони здоров’я  – 50.5%

Пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту – 42%

Люстрація чиновників (перевірки та можливі звільнення) – 41%

Реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 40%

  • Виборці партій «Голос» (86%), «Європейська солідарність» (85%), «Слуга народу» (62%), «Батьківщина» (59%)  вважають, що Україна в перспективі повинна приєднатися до Європейського Союзу. Натомість виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» віддають перевагу або приєднанню до Євразійського економічного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (39%) або неприєднанню  ані до Європейського, ані до Євразійського союзів (44%).
  • Виборці партій «Європейська солідарність» (80%), «Голос» (75%), «Слуга народу» (47%), «Батьківщина» (47%)  вважають, що найкращим варіантом гарантування безпеки для України був би вступ до НАТО.  Натомість виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» віддають перевагу або позаблоковому статусу (50%) або військовому союзу з Росією та іншими країнами СНД (25%).
  • Виборці партій «Європейська солідарність» (58%) та «Голос» (48,5%) вважають неприйнятними проведення прямих переговорів із керівниками самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». Думки  виборців партій  «Слуга народу» та  «Батьківщина» діляться: серед виборців партії «Слуга народу» 44%   вважають такі переговори прийнятними, а 39% – ні, відповідно, серед виборців «Батьківщини»  «за» такі переговори – 46%, проти – 38%. Однозначно підтримують пропозицію таких прямих переговорів виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» – 75%.
  • Виборці партій «Голос» (72%), «Європейська солідарність» (71%), «Батьківщина» (59%),  «Слуга народу» (54%) підтримують пропозицію щодо введення  міжнародних миротворчих сил на території «ДНР» та «ЛНР». А от виборці партії «Опозиційна платформа – За життя»  проти  цієї пропозиції 50%.

  З  попереднього загальнонаціонального опитування,    проведеного  Фондом «Демократичні   ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 20 по 26 березня 2019 року.

  • 73,5% українців вважали, що кандидати, які увійдуть до другого туру президентських виборів, повинні брати участь у публічних дебатах між собою: 44% – обов’язково і ще 30% – бажано. Лише 18% вважали, що такі дебати не потрібні.
  • Найбільш важливими 5-ма темами дебатів були визнані такі: «Як досягти  миру на Донбасі? Як домогтися звільнення окупованих територій Донбасу та їхньої інтеграції в Україну?» (42%); «Як подолати корупцію в Україні?»  (40%); «Як домогтися зростання економіки?» (40%); «Програма розвитку України на роки свого президентства та на більш далеку перспективу» (39%);  «Які проблеми країни кандидат в президенти буде вирішувати в першу чергу, якщо буде обраний президентом?» (31,5%).