Українці переплачують за адмінпослуги

Українців змушують переплачувати за певні адміністративні послуги через відсутність єдиного закону щодо врегулювання суми платежів за адміністративні збори. Про це розповів експерт Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ Євген Школьний.

В Україні встановлені різні показники для визначення конкретних розмірів адміністративних зборів. Тому з громадян часто стягують кошти без належних правових підстав і в необґрунтованих розмірах. В той же час ціна на низку інших адмінзборів є невиправдано низькою або взагалі становить 0 грн (реєстрація юридичних осіб). Це призводить до браку матеріально-технічного забезпечення відповідних органів влади (наприклад, державне мито за реєстрацію шлюбу складає лише 0,85 грн).

Ухвалення закону про адміністративний збір забезпечить справедливу вартість адміністративних послуг для споживачів, а також сприятиме належному обсягу надходжень коштів до державного та місцевих бюджетів. Закон має систематизувати положення усіх чинних нормативно-правових актів і врегулювати порядок сплати та розміри адміністративних зборів.

У законі необхідно визначити поняття та види адміністративного збору, його функції, принципи встановлення та стягнення. Доцільно вказати вичерпний перелік витрат, які включатимуться до складу адміністративного збору та формулу його нарахування. Треба зафіксувати порядок оплати усіх адмінзборів і випадки сплати підвищеної суми – наприклад, за терміновість.

https://rpr.org.ua/news/ukraintsi-pereplachuiut-za-adminposluhy-cherez-vidsutnist-zakonu-pro-adminzbory-ekspert/