Уряд визначив основні джерела фінансування відбудови

Уряд визначив основні джерела фінансування відбудови

Прем’єр-міністр України: Станом на зараз загальна сума на відновлення з уже зрозумілих джерел складає близько 110 млрд грн.

Програма відновлення України стане найбільшим проектом відбудови з часів Другої світової війни. Уряд уже визначив 4 ключові джерела її фінансування. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 10 січня.

«По-перше, це конфісковані російські кошти. Уряд вже спрямував 17 млрд грн конфіскованих коштів російських банків у бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Процес конфіскації російських активів в Україні продовжується. Працюємо над тим, аби він розпочався і в країнах-союзників», — підкреслив очільник Уряду.

Друге джерело фінансування, за словами Прем’єр-міністра, безпосередньо кошти з державного бюджету. Цього року 35,5 млрд грн будуть спрямовані у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії за рахунок сплати НБУ частини свого прибутку.

«Третє джерело — це кошти міжнародних партнерів. Вже є перші кроки в цьому напрямі. США ухвалили рішення про виділення на відновлення України 1,4 млрд доларів або понад 56 млрд грн. Найближчим часом очікуємо надходження цих коштів», — сказав Денис Шмигаль.

Четверте джерело — це кошти донорів з усього світу, які зібрані на платформі United24, створення якої ініціював Президент України Володимир Зеленський. Як повідомив Прем’єр-міністр, вже відібрані перші проекти. Є відповідні кошти. Сотні родин зможуть повернутися до власних домівок та нормального життя.

За словами Глави Уряду, станом на зараз загальна сума на відновлення з уже зрозумілих джерел складає близько 110 млрд грн. Усього ж цьогоріч Україна розраховує отримати 17 млрд доларів або 680 млрд грн на першочергове відновлення пошкодженого та зруйнованого майна.