Уряд схвалив законопроект, який встановлює чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою

В Україні законодавчо визначать основні засади адміністративно-територіального устрою України, порядку утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів. 27 грудня Уряд схвалив проект Закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України» – один з пакету законопроектів децентралізації.


Розробник законопроекту – Міністерство розвитку громад та територій. Саме це міністерство є відповідальним за впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

У відомстві пояснили, що існуючий адміністративно-територіальний устрій України не є предметом правового регулювання цього законопроекту, а лише визначає чіткі процедури вирішення питань, пов’язаних з адмінтерустроєм нашої держави.

«Законопроект внормовує всього лише порядок, встановлює чіткі процедури, як і які органи влади можуть вирішувати в нашій державі питання адмінтерустрою, і аж ніяк не змінює існуючу систему адмінтерустрою», – прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

У міністерстві пояснили, що прийняття такого Закону дасть змогу вирішити низку давніх проблем. До прикладу, чинним законодавством у сфері адміністративно-територіального устрою не надано визначення терміну «адміністративно-територіальної одиниці». Також існує неузгодженість окремих норм Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та недосконалість законодавства щодо порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою. Адже в Україні досі чинний Указ Президії Верховної Ради Української PCP «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української PCP» від 12 березня 1981 року.

«УРСР вже 28 років не існує. Ми живемо в новій державі, яка повинна мати чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою. Без цього ми не зможемо вибудувати ту систему адмінтерустрою, яка буде ефективною, яка дасть територіям нові можливості розвитку», – сказав В’ячеслав Негода.

В Мінрегіоні деталізували, що схваленим Урядом законопроектом вводяться поняття адміністративно-територіального устрою України, адміністративно-територіальної одиниці, населеного пункту та інші. Також встановлюються засади, на яких будується адміністративно-територіальний устрій та органи, до повноважень яких належить розгляд і вирішення цих питань. Врегульовується і порядок утворення та ліквідації адмінтеродиниць, встановлення і зміна їх меж, віднесення населених пунктів до категорії сіл, селищ , міст, найменування і перейменування населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць.

 

І, нарешті, врегульовуються питання щодо Державного реєстру адміністративно територіальних одиниць та населених пунктів.

Нагадаємо, Закон «Про географічні назви» визначає правові основи регулювання відносин та діяльності, пов’язаних із встановленням назв географічних об’єктів, а також унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв. І цим же законом визначено, що порядок найменування та перейменування географічних об’єктів, що складають систему адміністративно-територіального устрою України, визначається окремим законом. Отже таким законом має стати сього схвалений законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

В’ячеслав Негода також поінформував, що після прийняття цього законопроекту, розробник законодавчої бази реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади приступить до підготовки базового Закону щодо адмінтерустрою громад та районів.

Раніше «Децентралізація» повідомляла, що Президент України Володимир Зеленський своїм Указом визначив для державних органів влади низку  завдань для завершення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Джерело: