У НАБУ відреагували на законопроєкт Кабміну, який дозволяє звільнити Ситника

Урядовий законопроєкт про Національне антикорупційне бюро відкриває можливості для повного перезавантаження НАБУ і позбавлення його інституційної незалежності.

Про це в четвер, 18 лютого, заявили в пресслужбі НАБУ, коментуючи законопроєкт Кабміну, який вже зареєстрований в Раді.

На думку представників НАБУ, така ініціатива уряду – це «крок до знищення відомства».

У НАБУ заявили, що проаналізували законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України» і знайшли ряд ключових загроз, «наслідком втілення яких стане втрата реальної можливості НАБУ протидіяти і викривати топкорупцію в Україні».

Йдеться, на думку НАБУ, про такі загрози:

  • «Контрольний пакет» голосів в складі конкурсної комісії з відбору директора НАБУ фактично отримує уряд, який, крім трьох представників від себе, призначає ще трьох зі списку, представленого донорами. Однак остаточне рішення – за КМУ, вища ланка якого, зазначає бюро, складають особи, підслідні НАБУ.
  • Остаточне рішення щодо складу комісії зовнішнього контролю щодо проведення щорічної незалежної оцінки (аудиту) також повністю віддається Кабінету міністрів.
  • Зміна статусу НАБУ – з правоохоронного на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом – тягне за собою питання вирішення трудових відносин з працівниками НАБУ, які відібрані на посади за результатами відкритого конкурсу, відзначають в бюро. У НАБУ вважають, що реорганізацію можуть використовувати як привід для зміни кадрового складу.

«Отже, замість консолідації зусиль у боротьбі з топкорупцією, ми вкотре стали свідками чергового об’єднання владного ресурсу задля боротьби з НАБУ. Проте все ж не полишаємо надій на готовність до конструктивної дискусії, вже у Верховній раді, та ухвалення зваженого рішення на користь суспільства. Зі свого боку НАБУ готове долучитися до цієї дискусії», – резюмували в НАБУ.