У НАБУ є питання до того, як Тупицький прийшов до влади в КСУ

У НАБУ є питання до того, як Тупицький прийшов до влади в КСУ, при цьому Венедиктова підозру йому підписувати не поспішає

За словами Ситника, відносно заступника голови КСУ було здійснено низку незаконних дій. Це підтверджують записи з кабінету Вовка.

У НАБУ є питання до того, як Тупицький прийшов до влади в КСУ, при цьому Венедиктова підозру йому підписувати не поспішає

В НАБУ говорять про узурпацію влади в Україні Конституційним судом

Директор НАБУ Артем Ситник вважає, що прихід глави Конституційного суду України Олександра Тупицького до влади в КСУ підпадає під склад злочину. Про це він повідомив в інтерв’ю редакторці відділу політики ZN.UA Інні Ведерниковій. При цьому генпрокурорка Ірина Венедіктова, виконуючи обов’язки глави САП, третій тиждень не підписує підозру Тупицькому.

«Була зроблена низка незаконних дій стосовно заступника голови КСУ, які підтверджені записами з кабінету глави ОАСК Вовка. Однак даний факт знаходиться поза зоною нашої компетенції, і розслідування за статтею про перешкоджання діям державного діяча веде ДБР», – сказав Ситник.

Директор НАБУ також звернув увагу на узурпацію влади в Україні Конституційним судом.

«У нещодавньому висновку Венеціанської комісії, що стосується конституційної кризи, крім поміченого КСУ призову комісії «з повагою ставитися до суддів», є і головний:  КСУ фактично узурпував владу в країні та присвоїв собі повноваження парламенту. Так європейці хоч і завуальовано, але коментують рішення КСУ по деклараціях», – зазначив Ситник.

За його словами, це рішення було абсурдним, проте першим, яке судді винесли при наявності явного конфлікту інтересів: декларації п’яти суддів КСУ на той момент знаходилися в полі зору НАЗК і судів.

«Все це говорить про те, що мета – заблокувати і зруйнувати антикорупційну систему – не змінилася. Але змінилася тактика. Адже якщо два роки тому атаки велися виключно проти директора НАБУ: всім здавалося, що головне – поставити свою лояльну людину, то зараз атакують інститути», – пояснив Ситник.

Як повідомлялося раніше в ЗМІ, НАБУ було відомо, що Банкова була в курсі майбутнього рішення КСУ щодо НАЗК і декларування. А глава СБУ Баканов за посередництва свого радника від Ігоря Коломойського звертався до глави КСУ і просив оголосити рішення після місцевих виборів, щоб не бити по і без того низькому рейтингу партії влади.

«Про те, що Конституційний суд прийме таке рішення, говорили політики і писали медіа ще влітку. Після рішення про неконституційність указу президента про призначення директора НАБУ вже було очевидно, що якщо не вжити заходів, ці сили знесуть все – і декларування, і ВАКС, все », – сказав Ситник, зазначивши, що НАЗК не чіпали рівно стільки, скільки воно займалося фікцією, а не перевіркою декларацій, але вдарили, як тільки в агентство прийшов Новіков і з’явилися результати.

«Утім, вважаю, що без такої гучної, зокрема й міжнародної, реакції на рішення КСУ щодо декларування в нас уже не було б і Вищого антикорупційного суду», – резюмував директор НАБУ.

Нагадаємо, ДБР викликало на допит главу Конституційного суду України Олександра Тупицького. Слідчими ДБР розслідується низка кримінальних проваджень, в яких слідчим шляхом перевіряється Глава Конституційного Суду України у скоєнні злочинів у складі злочинної організації.

27 жовтня Конституційний суд прийняв рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційної платформи – За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив повноважень НАЗК.

Чому центральна влада і президент Зеленський зберігають гробове мовчання? Яку роль в розхитуванні основ держави відіграють українські олігархи і Москва? Які пласти топ-корупції можуть бути розкриті справами по ОАСК і екснардепу Микитасю? Навіщо ОПУ покриває Олега Татарова? Скільки треба ще часу, щоб розібратися з плівками Лероса і «понятійками» Кличка? Чи є у НАБУ реальні претензії до експрем’єра Гройсмана?

Ці теми були підняті під час першої частини інтерв’ю з директором НАБУ Артемом Ситником. Але головне – ви отримаєте не клаптик, а комплексне бачення ветерана антикорупційного післямайданного фронту про те, хто, як і навіщо руйнує антикорупційну систему.

ПО МАТЕРIАЛАМ: ZN.UA