У Парламенті зареєстрували законопроєкт про місцевий референдум

19 травня 112 народних депутатів зареєстрували у Парламенті законопроєкт про місцевий референдум (реєстр. № 5512), який відповідно до вимог Конституції України покликаний врегулювати правовідносини, пов’язаних з організацією і проведенням місцевого референдуму. Цей законопроєкт був підготовлений народними депутатами із залученням представників Уряду, Центральної виборчої комісії, громадянського суспільства, місцевого самоврядування в рамках парламентської Робочої групи з розробки проєктів законів з питань народовладдя, яка працювала з початку 2021 р.

Оцінка ЦППР

ЦППР позитивно оцінює як інклюзивний процес підготовки, так і безпосередньо положення законопроєкту № 5512, які відповідають сучасним міжнародним стандартам проведення референдумів. Цей законопроєкт передбачає можливість проведення місцевого референдуму виключно на базову рівні адміністративно-територіального устрою держави – в межах територіальної громади (село, селище, місто) – з таких питань:

  •  затвердження статуту територіальної громади або змін до нього;
  •  затвердження програми розвитку територіальної громади або змін до неї;
  •  дострокове припинення повноважень сільської, селищної, міської ради;
  •  дострокове припинення повноважень сільського, селищного, міського голови;
  •  втрата чинності нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування або окремими його положеннями;
  •  інші питання місцевого значення, віднесені Конституцією та законами України до відання територіальної громади, її органів та посадових осіб.

На місцевий референдум може виноситися одне питання, а у випадку проведення референдуму щодо дострокового припинення повноважень сільської, селищної, міської ради та сільського, селищного, міського голови, на такий референдум виноситься два окремих питання щодо дострокового припинення повноважень відповідної ради та голови.

Суб’єктом призначення місцевого референдуму стосовно вирішення будь-якого питання місцевого значення є територіальна комісія з місцевого референдуму, яка призначає референдум за ініціативою:

  •  виборців (на вимогу не менш як 10 % від загального числа виборців, виборча адреса яких віднесена до території відповідної територіальної громади);
  •  сільського, селищного, міського голови;
  •  сільської, селищної, міської ради.

Як і в Законі України «Про всеукраїнський референдум», цей законопроєкт також передбачає, що суб’єктами процесу місцевого референдуму можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, які реєструються у територіальній комісії з місцевого референдуму як прихильники чи опоненти питання місцевого референдуму.

Законопроєкт встановив обмеження фондів видатків на проведення агітації, які безпосередньо залежать від розміру територіальної громади: в громадах до 10 тисяч виборців максимальна сума видатків – 300 тисяч грн., у громаді від 500 тисяч виборців – до 3 млн грн. Фонд на агітацію за збір підписів не є обмежений. Внески фізичних і юридичних осіб є також обмеженими: сума максимального внеску фізичної особи – 240 тис. грн, юридичної – 480 тис. грн.

Місцевий референдум відбувається за кошти місцевого бюджету. ЦВК встановлює методологію розрахунку витрат для організації та проведення місцевого референдуму.

Крім того, у законопроєкті розмежовані інформування та агітація на місцевому референдумі, а також вперше зроблена спроба дати визначення поняття “прихована агітація”.

Законопроєкт також приділяє увагу правовому регулюванню наслідкам місцевого референдуму, зокрема, передбачає обов’язковий розгляд результатів місцевого референдуму на засіданні відповідної місцевої ради, а також визначає порядок реалізації результатів місцевого референдуму щодо дострокового припинення повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування, щодо втрати чинності нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування або його окремими положеннями, щодо затвердження статуту територіальної громади.

Експерти ЦППР рекомендують Парламенту розглянути та ухвалити законопроєкт № 5512. Інфорафіку з правовим аналізом законопроєкту про місцеві референдуми дивіться за посиланням.

Засідання відбудеться у межах проєкту “Налагодження громадсько-парламентської взаємодії у конституційному процесі”, що реалізується Центром політико-правових реформ у межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа, за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN у межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), а також за фінансової підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Оригінал публікації на сайті ЦППР