У Раді близько 170 нардепів відстоюють інтереси Ахметова і Коломойського

У Верховній Раді близько 170 народних депутатів систематично відстоюють інтереси олігархів Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського. Вони не тільки голосують за вигідні їм закони, але й беруть участь в інформаційних атаках і блокуванні невигідних для олігархів законопроектів.

Ігор Коломойський і Рінат Ахметов Фото: lb.ua

Про це йдеться в журналістському розслідувань «Ляльководи» Анни Калюжної та Аліси Юрченко для видання Bihus.Info.

«Інтереси Ахметова в Раді представляють близько 50 «стабільних» голосів. Ще стільки ж «добирається» під час важливих для олігарха голосувань. Ініціативи в інтересах Коломойського в парламенті підтримують близько 70 депутатів», – зазначають журналісти.

В цілому діяльність лояльного до Ахметова або Коломойського нардепа полягає в наступному:

– написання вигідних олігархові законопроектів;
– голосування за вигідні законопроекти;
– провал невигідних голосувань;
– внесення поправок до законів;
– винесення питань на розгляд до Конституційного суду, позови до судів;
– заяви в правоохоронні органи;
– участь в парламентських слідчих комісіях;
– інформаційні атаки і кампанії.

Журналісти проаналізували ряд дій депутатів, які, на їхню думку, свідчать про лояльність народних обранців до того чи іншого олігарха. Зокрема, голосування за призначення колишнього виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка міністром енергетики, звернення депутатів до Конституційного суду з вимогою перезавантажити НКРЕКУ, яка є сферою інтересів Ахметова, а також інформаційна кампанія проти колишнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

За спостереженнями журналістів, активно інтереси Ахметова відстоюють народний депутат від «Слуги народу» Людмила Буймистер, а також депутати від «Батьківщини» Олексій Кучеренко, Валентин Наливайченко та Михайло Волинець. Зокрема, Буймистер лобіювала інтереси олігарха в сфері енергетики на його ж каналі.

Під контролем Ахметова, за даними розслідування, з початку роботи нового скликання були всього 7 депутатів, які потрапили в Раду через мажоритарні округи, але вже зараз їх число зросло майже до сотні – близько 50 осіб стабільно і ще стільки ж під час потрібних олігархові голосувань. В основному за рахунок «Слуг народу» (близько 40 депутатів) і фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко.

У той же час інтереси Ігоря Коломойського найбільш активно відстоює народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубинський. Зокрема, він активно вимагав відставки Гончарука з посади прем’єра, подав понад тисячу поправок до «антиколомойского» закону, а також намагався домогтися звільнення Артема Ситника, директора Національного антикорупційного бюро України, що розслідує кримінальне провадження про виведення коштів з Приватбанку колишніми власниками.

Журналісти вважають, що Коломойському допомагають депутати групи «За майбутнє», яку очолює Ігор Палиця, а в неї входять деякі нардепи минулих скликань, позафракційні і виключені з «Слуги народу». Також в «команду» Коломойського журналісти зараховують депутатів «Слуги народу», які прийшли в парламент з бізнес-структур Коломойського, зокрема телеканалу «1+1».

видання Bihus.Info.