У Чернігові управління ЖКГ через суд хоче зменшити вартість будівництва скейт-парку на 1,4 мільйона

Управління ЖКГ міської ради подало в суд на підрядника, який будував скейт-парк у Чернігові. Усе через лист Служби безпеки України до міського голови Владислава Атрошенка, з попередженням про ймовірну розтрату бюджетних коштів під час будівництва об’єкту.

Скейт-парк у Чернігові офіційно відкрили 6 вересня. Роботи ж з облаштування тут почалися у 20-тих числах липня. І як раніше повідомляло Суспільне, почалися вони поза тендерною процедурою, – за два тижні до визначення переможця конкурсних торгів.

«Це наочний яскравий приклад домовленостей, коли фірми виконують роботи, знаючи, що перемога буде саме за ними. Тобто якісь люди прийшли забетонували два майданчика під майбутній скейт-парк без проекту, без договору, без будь-яких дозвільних документів на виконання цих робіт.», – сказав Олександр Гашпар.

Тоді будівельники забетонували два майданчики. Ці роботи обласне управління Служби безпеки України оцінило в 1 мільйон 400 тисяч гривень. За словами речника управління Ярослава Молочка, такі дії можуть бути пов’язаними з розтратою бюджетних коштів.

Кримінального провадження СБУ не відкривало. Ярослав Молочко каже, це попередження можливого злочину. Начальник управління ЖКГ запевняє, все відбувалося в рамках чинного законодавства. Підрядник може виконувати роботи до оголошення результатів тендеру і це не буде порушенням законів про публічні закупівлі.

«Цивільний Кодекс стоїть вище над законом про «Публічні закупівлі». Це 631 стаття Цивільного Кодексу, яка говорить, якщо роботи виконані до заключення договору, і це обумовлено текстом договору, вони можуть ці роботи виконувати. Підрядник має право в будь-який час, на власний ризик виконувати будь-які роботи», – сказав Ярослав Куц.

Ми намагалися отримати відповідь на це питання в директора фірми – «УТБ-інжиніринг» – Михайла Томилка, досі свій коментар він нам не надав. Ми готові озвучити його позицію.

За словами Ярослава Куца, гроші підприємству ще не перерахували. Після звернення СБУ управління житлово-комунального господарства запропонувало підряднику зменшити суму договору з 5 млн 630 тисяч гривень до 4 мільйонів 200-сот. Компанія – відмовилася. Тому управління ЖКГ подало до суду.

«Підрядник в законний спосіб запропонував включити цю роботу в договір. Відповідно до Цивільного Кодексу це законно. Але, щоб не виникало ні в кого питань, ми вирішили ще остаточно поставити крапку в суді», – пояснив Ярослав Куц.

Господарський суд Чернігівської області відкрив провадження у справі. Слухання призначили на жовтень.

UA: Чернігів