Фонд боротьби з COVID-19: на ремонт доріг витрачено в 9 разів більше, ніж на забезпечення лікарень

В Україні на початку квітня було створено Фонд для боротьби з коронавірусом обсягом 66 млрд грн. Станом на 14 серпня понад 19 млрд із нього витратили. Куди розподілять решту коштів теж уже зрозуміло – відповідні підрахунки Держсказначейства є в розпорядженні громадської організації StateWatch. «Слово і діло» пропонує подивитися, куди підуть гроші зі спеціального фонду.

За кількома статтями витрат кошти з Фонду боротьби з COVID-19 вже повністю виділені. Наприклад, на допомогу в разі безробіття через епідемію на безповоротній основі було передбачено 1 млрд 277 млн, на допомогу з безробіття для своєчасної виплати – 2 млрд 972,5 млн. Ці кошти вже розподілені.

У повному обсязі держава розрахувалася за проведення пробного ЗНО, воно не відбулося і учасникам повернули 52,4 млн грн за нього. На страхові виплати медпрацівникам витрачено 233,3 млн грн запланованих коштів, як і 23,7 млн грн на забезпечення готовності і реагування «Центру охорони здоров’я кримінально-виконавчої служби» на спалахи COVID-19.

У Фонді передбачено 41,2 млн на забезпечення готовності установ охорони здоров’я ДУС на спалахи коронавірусу, цих коштів ще навіть не торкалися. Як і 100 млн на закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів. Аналогічна ситуація із засобами, передбаченими на закупівлю устаткування для приймальних опорних лікарень.

Верховна рада в червні дозволила використовувати кошти з коронавірусного фонду на ремонт доріг. На ремонт і реконструкцію в цілому планують виділити 35 млрд грн, близько 5,8 млрд вже розподілили.

На доплати військовим Держприкордонслужби, які забезпечують роботу під час карантину, вже розподілили 84,4 млн з 103,8 млн запланованих, на доплати поліцейським – 1,7 млрд з 2,3 млрд запланованих.

Нагадаємо, за даними StateWatch, станом на початок липня тільки 15% коштів, які вже були виділені з Фонду для боротьби з коронавірусом, пішли прямо до медичної галузі.

Зокрема, Міністерство соціальної політики просило з Фонду боротьби з COVID-19 15,2 млрд грн на пенсії.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps