«Ціна будь-якого рішення – декілька кримінальних проваджень»: чернігівський виконком прийняв нову програму

Виконавчий комітет чернігівської міськради на засіданні 19 грудня затвердив Програму підготовки територіальної оборони та підготовки населення м. Чернігова до участі в русі національного спротиву на 2022 – 2025 роки у новій редакції.

Сама програма публічно не опублікована. Але, відповідно до пояснень представників міської влади, вона має спростити закупівлю необхідного обладнання для захисників України за кошти бюджету Чернігова, але при цьому може призвести до чергових претензій до міських посадовців з боку правоохоронних органів.

Даним доповненням пропонується додати пункти, які дозволили б міській раді купувати матеріальні засоби й техніку та інше для сил територіальної оборони, а потім їм передавати. Бо, як показала практика, не завжди кошти, які ми перераховуємо військовим частинам, вони можуть використати у повному обсязі, – пояснив необхідність прийняття програми у новій редакції начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами, запобігання та виявлення корупції, мобілізаційної, оборонної та спеціальної роботи міської ради Андрій Ткач.

За словами члена виконкому Вадима Антошина, ці зміни дозволять оперативно купувати техніку для захисників України, та зменшити термін погоджень, які мали б пройти подібні закупівлі у структурі міністерства оборони.

Однак, за словами в.о. мера Чернігова Олександра Ломаки, прийняття програми у новій редакції, може потягнути за собою відкриття кримінальних проваджень щодо посадовців міської ради:

Це суперечливе питання. Але ми на цей ризик ідемо, розуміючи, що, якщо ми не будемо це робити, ми не зможемо посилити обороноздатність як міста, так й окремих військових частин. Деякі міста вже йдуть цим шляхом. Й вже там є провадження, є справи, є там запитання. Ми свідомо йдемо на це. Бо коли ти у наш час працюєш у владі, ти розумієш, що ціна будь-якого рішення – декілька кримінальних проваджень. Ті хто не хочуть приймати рішення – їм не треба йти у владу, – підкреслив Олександр Ломако.

Програму у новій редакції члени виконкому прийняли одноголосно. Але, аби вона почала діяти, її мають затвердити депутати міської ради.