Чернігівська ОДА серйозно візьметься за тіньовий ринок деревини

Минулого року Державною екологічною інспекцією в області виявлено порушення заготівлі деревини у 24 суб’єктів господарювання. Працівники лісової охорони передали до правоохоронних органів 49 справ про незаконні вирубки.

 При цьому, комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс» обласної ради, яке об’єднує 18 дочірніх агролісогосподарських спеціалізованих підприємств, досі не запровадило централізовану систему обліку деревини. Всі державні лісгоспи області вже працюють за цією системою.

Чернігівська ОДА на селекторній нараді, яку провів Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, отримала завдання припинити сірий ринок деревини. Йдеться на сайті ОДА.

Для цього на місцях має бути налагоджена тісна взаємодія облдержадміністрацій з профільними службами та правоохоронними органами, а також органами місцевого самоврядування. Щоб попереджати та вчасно виявляти незаконні рубки в лісах, а також належно здійснювати розслідування справ з подальшим притягненням винних осіб до відповідальності.

Для дієвого контролю за обігом лісоматеріалів і недопущення незаконної вирубки Кабмін у грудні минулого року прийняв постанову, що, зокрема, передбачає обов’язковий електронний облік деревини. Такий облік не допускає легалізацію незаконно заготовленої деревини через фальсифікацію документів про походження.