Чи готова Чернігівщина до газового колапсу?

 Поточний контракт з Російською Федерацією на транзит газу територією України спливає 1 січня 2020 року. Нормандська зустріч не дала конкретики щодо умов подальшої співпраці. Отже, наскільки небезпечною може стати газова криза для мешканців області, та які важелі необхідно задіяти, аби мінімізувати її наслідки, планували у Чернігівській ОДА.

Губернатор Андрій Прокопенко терміново скликав комісію з питань техногенно–екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Із запрошених – керівники енергетичних та теплогенеруючих компаній, рятувальники. На порядку денному два питання – газ і протипожежна безпека.

«Нам негайно потрібно розглянути всі можливі варіанти розвитку подій, якщо транзит газу все ж таки припинять, і мати під рукою чіткий алгоритм взаємодії органів влади, постачальників енергоресурсів та споживачів. В пріоритеті – стабільне функціонування об’єктів життєзабезпечення населення та установ з цілодобовим перебуванням людей», – каже Прокопенко.

Занепокоєння чиновників зрозуміле, адже в разі найгіршого сценарію доведеться знижувати тиск газу до технологічного мінімуму. А значить буде загроза деяким об’єктам залишитись без газу й тепла.

***

Як відомо, дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством спливає 13 грудня. Сьогодні у Відні (Австрія) «Газпром» та «Нафтогаз» ведуть консультації щодо умов транзиту газу.

“Газпром” вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів. У НАК Нафтогаз вважають, що найвірогідніше Газпром не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

***

Порядок припинення або обмеження постачання газу визначає 5 груп споживачів. Коли прикрутять вентиль – в першу чи останню чергу, передусім залежить від ступеню важливості об’єкта для соціуму. Для уникнення техногенних катастроф та соціальної напруги прораховуються всі ступені ризику. Так, лікарні, школи та дитсадки, виробники харчових продуктів, владні структури та органи місцевого самоврядування, правопорядку, ДСНС – будуть на черзі останніми. Відповідно, першими без газу залишаться ті об’єкти, зупинка яких не спричинить суспільству значної шкоди.

Подібна ситуація для газовиків не нова, повідомила голова правління АТ «Чернігівгаз» Алла Ярова.

«У 2009 році ми вже мали подібну ситуацію, тому досвід реагування є. Правда тоді транзит повністю не припинявся. Якщо загроза підтвердиться, і з Кабміну надійде відповідний документ, складемо й узгодимо з ОДА списки споживачів для попередження”, – каже Ярова.

У свою чергу тепловики запевнили, що готові діяти згідно плану оперативних заходів і реагувати відповідним чином.

«Розуміючи ситуацію, будемо дотримуватись затвердженого плану, щоб мінімізувати наслідки кризи. Якщо будуть великі морози, будемо дивитись по ситуації. Слідкувати за температурою теплоносія. У разі відсутності тиску і відключення котельні зливатимемо воду на об’єктах, щоб зберегти майно», – сказав голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» Віктор Геращенко.

Основним видом палива для Чернігівської ТЕЦ є вугілля, але під час технологічного процесу використовується газ.

«На сьогоднішній день на складах компанії знаходиться близько 60 тис тон вугілля. Запасу має вистачити на місяць. Газ потрібен лише для підсвічування двох котлів. Тому, якщо тиск впаде, ми готові по команді впродовж декількох годин перейти на технологічний мінімум. Це дозволить забезпечувати всіх наших споживачів теплом і електроенергією», – повідомив генеральний директор ТОВ «Фірма «Технова» Олексій Щербина.

Тож, на Чернігівщині готуються до сценарію, коли Росія таки припинить транзит газу.