Що заважає медичним закладам області йти в ногу з реформою?

В області 44 заклади, що надають вторинну та третинну медичну допомогу, вже автономізовані. Це 78,5% загальної кількості таких установ. Ще 12 — перебувають у стані реорганізації. Про це зазначили вчора на нараді в ОДА.

«На сесію обласної ради буде винесено питання про реорганізацію останнього із закладів обласного підпорядкування – шкірно-венерологічного диспансеру, — констатував голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко. — Проте вже зараз вимальовуються і певні проблеми: не всюди вистачає комп’ютерів, є затримки з підключенням до системи «eHealth». Тому маємо проаналізувати та усунути причини недоліків, щоб успішно пройти другий етап медичної реформи».

Нагадаємо, що вже до третього лютого 2020 року всі заклади вторинної медичної допомоги в Україні мають бути готові до укладання прямих договорів з Національною службою здоров’я.

Другий етап медичної реформи стартуватиме з квітня наступного року. Він передбачає принципово новий підхід до фінансування системи охорони здоров’я — програму медичних гарантій. Для початку виконання цієї програми мають бути забезпечені три умови: автономізація закладів охорони здоров’я, їх комп’ютеризація та підключення до системи «Електронне здоров’я» («eHealth»).

Саме ці три показники стануть виміром ефективності функціонування системи охорони здоров’я на місцях.