Що робити, якщо плану Б на випадок проблем із каналами міжнародної допомоги немає

Бюджетні потреби України зараз по суті помножені на два: на оборону від ворога ми витрачаємо стільки ж, скільки на всі решта запити разом узяті. Протягом майже двох років практично усі невійськові потреби країни покривалися за рахунок грантів або кредитів від демократичних партнерів. Це приблизно половина держбюджету. Податки та інші внутрішні надходження спрямовувалися на безпеку та оборону. Партнери надавали зброю та боєприпаси, а також оперативно відкривали українцям альтернативні канали логістики, дозволяючи експортувати товари та отримувати валюту. Здавалося б, у таких умовах ми можемо пройти й 2024 рік. Та є одне але.

Поточних ресурсів вистачає на виживання, але не більше. До того ж наші основні донори — США та Європа на кінець 2023 року затягують з рішенням, чи надаватимуть Україні фінансову допомогу в тому ж обсязі. Плану Б на випадок проблем із каналами міжнародної допомоги в України немає. Важко побачити також варіанти перемоги, які не спиралися б на радикальне збільшення допомоги ззовні.

Економити будуть на всьому

На європейських кордонах, нібито відкритих для українського експорту — «Шляхах солідарності», тижнями стоять фури із товарами. Спочатку через протести польських фермерів, згодом — через блокаду польських перевізників. Наш партнер і друг Польща, яка першою прихистила українок з дітьми, яка була і залишається одним із провідних адвокатів військової допомоги Україні та євроінтеграції, на жаль, не може дати собі ради із внутрішніми політичними питаннями. Ця ситуація загрожує перекинутися на інші країни, як ми вже бачили у випадку із зерном. Чи буде 2024 рік настільки ж успішним щодо експорту, як 2023‑й, — питання відкрите. А експорт — це валюта і робочі місця для мільйонів людей.

Масивних іноземних інвестицій у відбудову, і тим більше в бізнес, поки що не видно. Після конференцій в Лугано та Лондоні на черзі — зустріч у Берліні. Водночас в Україні на 2024 рік уряд зрізає майже всі видатки на відновлення, бо не вистачає коштів покрити навіть заробітні плати. Дефіцит бюджету сягає половини видатків, або приблизно 20 % ВВП, і економити будуть на всьому.

Відповідно, із погляду економістів, першочергове завдання 2024 року — не економічне. Нам потрібно забезпечити пакет санкцій проти Росії та залучити військову допомогу, які дозволять перемогти, а потім дістати доступ до заморожених російських активів, щоб використати їх на відбудову, компенсації потерпілим та оплату поствоєнного боргу. Друга мета — ефективні переговори про членство в ЄС, що істотно змінить геополітичне позиціонування України та стане тектонічним зсувом для державних політик. Третя — використання наявних в держбюджеті та на місцях ресурсів так, щоб кожна гривня приносила максимально можливу користь, включно із проведенням непопулярних реформ.

https://ces.org.ua/plan_b_for_ukraine/

МАРІЯ РЕПКО