Що робити, якщо підозрюєте у себе коронавірус. Інструкція

Видання “ГОРДОН” зібрало коротку інструкцію, на основі рекомендацій ВООЗ та МОЗ України, що робити, якщо підозрюєте у себе наявність симптомів коронавірусної інфекції.

У зв’язку з введенням 12 березня 2020 року Кабінетом Міністрів обмежувальних заходів на всій території України через загрозу епідемії коронавірусної інфекції, видання “ГОРДОН” зібрало коротку інструкцію, що робити у разі, якщо ви запідозрили у себе захворювання COVID-19, спричинене коронавірусом SARS-CoV-2.

Звертаємо увагу, що інструкцію складено за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Міністерства охорони здоров’я України.

У разі, якщо у вас симптоми респіраторного захворювання – температура, сухий кашель, утруднене дихання, біль у горлі, риніт, лихоманка – залишайтеся вдома, постарайтеся самоізолюватися, зателефонуйте до свого сімейного лікаря або викличте “швидку” за телефоном 103.

Якщо у вас немає вищезазначених симптомів, але ви протягом останніх 14 днів були в країні, де зафіксовано випадки захворювання COVID-19, або ви спілкувалися з інфікованою людиною, також необхідно звернутися до лікаря і повідомити його про це.

Діагностику на наявність у вас нового коронавірусу здійснюватимуть виключно у випадках, що відповідають епідеміологічним та клінічним визначенням хвороби, вказаних у рекомендаціях ВООЗ. Чи потрібно вам проходити діагностику на коронавірус, вирішують тільки лікарі, у них є чіткий алгоритм дій. Тестування проводить вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я України.

Результати тесту на наявність у вас нового коронавірусу буде відомо приблизно за п’ять-шість годин, після чого лікар сам вам пояснить, що необхідно робити. Купити тест-систему для самостійного виявлення у себе нового коронавірусу сьогодні в Україні неможливо.

Якихось спеціальних заходів профілактики захворювання COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2, або ліків проти коронавірусу з доведеною ефективністю наразі немає. Але щоб знизити ризик зараження, ВООЗ та МОЗ України рекомендують дотримуватися таких базових правил:

регулярно ретельно мийте руки з милом протягом 20–40 секунд і/або обробляйте руки спиртовмісними (від 60%) антисептиками;
– не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа і рота – це стандартний шлях потрапляння вірусу в організм через заражені поверхні (тому так важливо мити руки). Під час кашлю і чхання прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя, після цього серветку відразу викиньте, а руки вимийте;
– уникайте місць скупчення людей, дотримуйтеся дистанції і перебувайте на відстані щонайменше 1–1,5 м від людей, які вас оточують (надто від хворих);
– не їжте продуктів, особливо тваринного походження, без термічного оброблення (так, імовірно, відбулося перше зараження коронавірусом);
– намагайтеся уникати контактів із тваринами, якщо контакт таки відбувся – обов’язково вимийте руки;
намагайтеся повноцінно харчуватися і займатися фізичними вправами, дотримуватися здорового сну, стежити за водним балансом організму.

Медичні маски, на які в Україні є підвищений попит, як засіб захисту від коронавірусної інфекції малоефективні. ВООЗ та МОЗ України рекомендують надягати маски тим, хто заразився, щоб не поширювати інфекції.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. Станом на початок доби 11 березня в Китаї від коронавірусу померло 3158 осіб, кількість підтверджених випадків зараження коронавірусом зросла до 80 778. За даними ВООЗ, станом на 10 березня за межами Китаю зареєстровано 32 778 випадків інфікування у 109 країнах, 872 людини померли.

11 березня Кабмін ввів карантин у навчальних закладах країни та обмежив проведення масових заходів, а також припинив авіасполучення з Італією і закрив 75% пунктів пропуску на кордоні.

джерело “ГОРДОН”