Що у Зеленського насправді казали про тарифи?

Тарифи на комунальні послуги – одна з найчутливіших для українців тем. “Злетіла” вона завдяки спільним зусиллям українських політиків, які, ухопившись за підвищення цін на тепло, газ і воду, почали розкручувати серед українців “зраду” про “тотальне зубожіння населення”.

Апогеєм використання “тарифної” теми стали президентські вибори. Налякавши електорат “тарифним геноцидом”, кандидати почали приміряти на себе образ “рятівників” і обіцяти виборцям зниження тарифів – у два, а то і у фантастичні чотири рази.

 

 “Тарифна” істерія призвела до того, що, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології між першим та другим туром виборів, найбільшим очікуванням українців від нового президента стало… зниження тарифів на комунальні послуги (за це проголосувало  39,1% опитуваних).

Тому коли днями представник уже президента Зеленського у Кабміні Андрій Герус заявив, що Зеленський жартував про високі тарифи, а обіцянок їх знизити не давав, у суспільстві стався справжній скандал.

Опоненти чинного президента кепкують, виборці – ображаються. Але чи справедливо?

Спецпроект “Вибори вибори” вирішив проаналізувати висловлювання Зеленського про тарифи і розібратися, а чи лунала від чинного президента конкретна обіцянка подарувати населенню “ціновий рай”?

Намалюю тобі зорі

Настрої українців після обрання президентом Зеленського чимось схожі на атмосферу у домі молодят, які швидко закохалися, одружилися, а тепер, зіштовхнувшись зі складним побутом, дивляться один на одного тверезими очима.

Постінавгураційна ейфорія швидко минає. Настає сувора реальність, яка потроху змушує електорат Володимира Олександровича по-новому дивитися на свого президента.

Але винні у цьому, насамперед, самі виборці. Адже народний обранець у своїх зверненнях, блогах, постах і передвиборчій програмі був дуже обережний з висловлюваннями і формулюваннями, заграючи з різним електоратом і зачіпаючи чутливі моменти для жителів з усіх куточків країни.

Як справедливо зазначив ще після першого туру журналіст Павло Казарін“Володимир Зеленський намагається не заважати своїм прихильникам вигадувати самого себе”.

Тому нині, коли очікування Зе!виборців починають подекуди не співпадати з реальними діями їхнього президента, вони починають ображатися і навіть розчаровуватися. Не проходять повз таку можливість і опоненти Зеленського, підливаючи оливи у вогонь кепкуваннями та фразами на кшталт: “Ну що, навибиралися?”, “Де ваші тарифи?”.

Та, здається, у команді Зеленського до цього заздалегідь готувалися. Вже наступного дня, коли результати президентських перегонів стали очевидними, представник команди переможця  Олександр Данилюк вирішив з порогу видати сувору правду в очі прихильникам: президент не знижує тарифи і не саджає людей – це не сфера його компетенції. прийнято в Україні, люди продовжували вірити в намальоване їхньою ж уявою диво до останнього. І тепер вся країна обговорює нову витверезвляючу заяву з президентської команди: “Зеленський не обіцяв знизити тарифи”.

Зокрема, в інтерв’ю “BIHUS info” представник Зеленського у Кабінеті міністрів Андрій Герус  наголосив: “Зеленський жартував про тарифи, що вони високі. Зеленський жартував про “Роттердам+”, що це несправедливо, що це корупційна формула. Але прямих обіцянок він не давав. Звичайно, люди десь в напівнатяках хочуть бачити те, що вони хочуть бачити”.

Тоді ж в інтерв’ю Герус уточнив: новий президент розуміє, що тарифи це проблема. Втім  необхідно збільшувати видобуток газу, інвестування та розвиток експорту – тільки за цих умов ціна на газ може зменшитися на 20-30%.

Однак потік суспільного резонансу вже було не зупинити. Герус поспішив вибачитися “за невдалу свою фразу про те, що “Зеленський жартував про зниження тарифів”, але від своїх позицій не відмовився – щоб ціни були знижені, треба здійснити силу-силенну роботи.

За словами представника президента в Кабміні, гарант вже двічі скликав нараду щодо можливості зниження тарифів для населення.

Тож чи були тарифні обіцянки насправді?

Давайте шукати правду у передвиборчій програмі чинного президента, його відеозверненнях та заявах його штабу ще до отримання булави.

Ні обіцянок, ні пробачень

Якщо відкрити передвиборчу програму ще кандидата Володимира Зеленського, то тут слово “тарифи” зустрічається лише раз у такому формулюванні:

“Усі роки влада штучно створювала ситуацію, за якої чесно вести бізнес в Україні для підприємця було практично неможливо. Тому ми запровадимо одноразову “нульову декларацію” для бізнесу. Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи. Отримані кошти підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. Пройшовши “економічне чистилище”, кожен отримає шанс у подальшому чесно вести бізнес у країні”.

Тобто у програмі конкретної обіцянки знизити тарифи немає – тодішній кандидат згадує про можливе зниження цін лише для малозабезпеченого населення.

 

Фото з Facebook Володимира Зеленського

 Водночас із топ-конкурентів Зеленського зачіпали тарифну тему у своїх програмах Юлія Тимошенко (“У перший місяць роботи нового президента будуть зменшені ціни на газ у 2 рази, а це означає також зменшення тарифів на тепло і гарячу воду”), Анатолій Гриценко (“не буде космічних тарифів на житлово-комунальні послуги”), Юрій Бойко (обіцяв “зупинити тарифний геноцид”) і Олег Ляшко (“У мене люди не будуть мерзнути в холодній хаті – всіх “зігрію” справедливими тарифами на комуналку”).

У розпал виборчої кампанії Володимир Зеленський випускав спеціальні відеовлоги, в яких  разом із експертами з різних сфер пояснював виборцям складні державні теми простою мовою. Один із цих влогів був присвячений тарифам на комунальні послуги.

У влозі  21 хвилину експерти з енергетики та ЖКГ, серед яких і Андрій Герус, окреслюють ситуацію на енергетичному ринку та пояснюють чому українці платять такі високі ціни за комуналку і як це можна змінити.

Зеленський у влозі обурюється монополіями та діючими тарифами, однак не обіцяє прямим текстом знизити оплату на будь-який із видів послуг.

Ми також переглянули найбільші передвиборчі інтерв’ю Володимира Зеленського для “Української правди”“РБК-Україна” та програми “В гостях у Гордона” і не знайшли у них жодної обіцянки про зниження тарифів.

Водночас у Фейсбуці журналістки Радіо Свобода Власти Лазур ми знайшли відеоз передвиборчого штабу Зеленського, де Андрій Герус запевняє, що з 1 травня 2019 року ціну на газ можна знизити на 11%. Хоча, знову ж таки, конкретної обіцянки, що тариф буде знижений Герус не давав.

У свою чергу, після другого туру виборів 22 квітня у студії телеканалу ІСТVполітконсультант Зеленського Дмитро Разумков чітко заявив, що тарифи це не зовсім прерогатива президента:

Натомість уже після другого туру виборів, 22 квітня у студії телеканалу ІСТVполітконсультант Зеленського Дмитро Разумков чітко заявив, що тарифи це не зовсім прерогатива президента:

“Якщо ми говоримо про корупційну складову, яка часто лежить в основі тарифів – то позиція президента багато в чому може вплинути на процес. Обіцяти, що це станеться через день-два – не може. Це процес, який буде непростим, цей процес доведеться пройти і Зеленському, і його команді, й українському народу”.

Вже тоді почалася перша хвиля обурення, мовляв, Зеленський відхрестився від всіх своїх обіцянок, однак все швидко затихло. Тепер же, після повторення попередніх позицій Андрієм Герусом, скандал з тарифними обіцянками розгорівся знову.

Болісно, але чесно

Як бачимо, масові популістичні обіцянки політиків про зниження тарифів призвели до того, що українці автоматично почали приміряти їх на всіх кандидатів, в тому числі й на тих, хто вже прийшов до влади.

Як і передбачалося, Володимир Зеленський, намагаючись підкорити якомога ширший електорат абстрактними словами і обіцянками у красивій обгортці, сам собі зробив ведмежу послугу. Тепер кожна верства населення, кожен регіон бачить його по-своєму і вимагає від нього виконання своїх сподівань.

Ця тарифна історія має навчити передусім виборців тому, що необхідно уважно читати передвиборчі програми, чітко аналізувати заяви і слова кандидата і не домальовувати своїм  обранцям того, чого в них насправді немає і ніколи не було.

Нас чекає ще не один подібний іспит на усвідомлення політичної реальності. Тим паче, що скоро парламентські вибори, а з ними – новий популізм і солодкі політичні образи.

Головне – вміти робити висновки.

ДАРИНА РОГАЧУК

https://vybory.pravda.com.ua/articles/2019/06/14/7150017/